Читај ми!

Прича о Титу, Ленону и два жира

Јосипа Броза, Џона Ленона и његову жену Јоко Оно „спојила“ су два жира. Поклон је послат као симбол мира у коверти са писмом, у којем је наведено да се надају да ће Маршал да засади дрво храста и схвати да је најбитнији мир на планети.

Џон Ленон, певач, композитор и гитариста „Битлса", и његова жена Јоко Оно, 1969. године писали су Јосипу Брозу Титу, председнику СФРЈ.

У коверти су се, поред писма, налазила и два жира - идеја легендарног пара била је да сви светски лидери који директно утичу на мировни поредак у свету, у башти засаде дрво храста и схвате да је најбитнији мир на планети.

„Драги господине, у овом пакету вам шаљемо две живе скулптуре – два жира – са надом да ћете их засадити у својој башти и узгајити два храста зарад мира у свету", пише у писму које су "с љубављу" потписали певач и његова супруга Јоко Оно.

Џон Ленон је 1966. године упознао своју љубав живота, контроверзну јапанску уметницу Јоко Оно, са којом се после две године и оженио.

Са њом је направио албум, учествовао у противратним протестима и приређивао мировне догађаје.

Ленон je убијен 8. децембра 1980. године испред зграде Дакота у Њујорку, недуго пошто је довршио албум. Убио га је Марк Дејвид Чепмен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво