Читај ми!

Шест празничних дана за путовање и одмор од напорне свакодневице

За одмор од животне рутине некада су нам довољна и два дана, а за првомајске и ускршње празнике имаћемо их чак шест. Многи већ полако пакују кофере.

Током предстојећих празника највише ће гостију бити у бањама. Предњаче домаћи док ће четвртина бити страни гости, углавном из окружења.

„Од 27. априла до 6. маја Врњачка бања и планина Гоч су готово без слободног места и оно што је можда допринело томе је и да имамо бројне забавне програме и за Први мај и за ускршње празнике“, каже Иван Трифуновић, директор Туристичке организације Врњачка Бања.

Велико је интересовање и за друге бање у Србији у којима се последњих година битно мења старосна и професионална структура гостију.

„Долазе све млађи, долазе млади менаџери, али уморни, јер бање за то и служе, нема превенције у великом граду. Превенције, одмора, опуштања, релаксације може бити само у бањама“, тврди Владан Вешковић, секретар Удружења бања Србије.

Високе планине ових дана нису превише интересантне гостима јер је скијашка сезона прошла, а пролеће у свој својој лепоти још није стигло. Али ће зато на нижим током празника бити као у кошници, посебно на Златибору, Тари и Дивчибарама где је резервисано већ 80 одсто капацитета.

„Организовали смо велики број програма за децу, отворио се бициклистички парк на Дивчибарама, авантура парк, затим ту је панорамско разгледање жичаром и сви који су заинтересовани могу се пријавити, бесплатне су туре планинарским стазама и пешачким стазама Дивчибара“, наводи Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљево.

Добру посету очекује и престоница.

„Има доста земаља које иначе нерадно прослављају Први мај и очекујемо да ће гости доћи у великом броју, а тај велики број се већ појављује. Од априла месеца креће та узлазна путања гостију, пре свега, из иностранства, из читаве Европе, али и света. Оно што је занимљиво од почетка године бележимо раст домаћих гостију што нас, наравно, све у Београду посебно радује“, истакао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београд.

За празнике ће се путовати и у иностранство. Аранжмани за Истанбул, Софију, Темишвар, Будимпешту, Праг, Беч су готово распродати.

„У нашем окружењу најпопуларније је Требиње са комбинацијом Сарајева и Бањалуке, затим Севрна Македонија, Охрид, Скопље, Црна Гора такође, а од авионских аранжмана извојио бих оне где је време скоро сигурно лепо, то је југ Европе, дакле Лисабон, Валенсија, Малага, наравно у Италији Болоња, Рим, Милано“, прецизирао је Александар Сеничић, директор Националнe асоцијацијe туристичких агенција (YUTA).

У агенцијама кажу да је интересовање за путовање у иностранство, како за празнике тако и током лета – пет одсто веће.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво