Усред Блаца гаје кумкват, палме и друго медитеранско воће и биље

Расадник медитеранског биља и воћа, породични је посао у газдинству Ђурковића у Блацу. Љубав према биљкама из јужних крајева, преносе на млађе чланове домаћинства и планирају будућност.

Породица Ђурковић из Блаца вредно ради целе године па њихов расадник медитеранског биља и воћа, цвета и има плодове и током зиме. Богат асортиман биљака потиче из Драча одакле је Сузана, техничар хортикултуре, удата за Видосава, шумарског техничара који се бавио углавном пољопривредом.

„Дошла сам пре 11 година, ја сам дошла из Албаније. Волим те биљке, због тога сам почела да радим тај посао за моју породицу“, прича Сузана Ђурковић, из Блаца.

„Пре десетак година и за мене је то било шпанско село, нисам био упућен, али поред супруге која је већ била у том послу она ме је упутила на пример ловоров лист, фотинија, три-четири врсте палме које доносимо. Кад се појавимо негде на пијаци са кумкватом нико не зна шта је“, објашњава Видосав Ђурковић.

Кумкват је цитрусно воће богато антиоксидантима. Плод се једе са кором и прерађује се у слатко и џем. Обожавају га млађи Ђурковићи, Божидар и Василије јер је укусан и освежава док раде.

„Ми највише помажемо мами и тати око плевљења биљака и заливања и око утовара. Могу неке да вам набројим, то су цикас палма, ловоров лист, фотинија, кумкват, лимун, палма лепеза, урмина палма“, наводи Божидар.

Видосав открива да им је жеља да на свом пољопривредном газдинству прошире делатност: „Планирамо да нам се деца у будућности тиме баве, јер себе видимо овде у производњи тог цвећа“.

Лиценцу и сертификате Видосав је прибавио, како каже, још да стасају младе снаге па да шире посао у велики стакленик и пластенике.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво