Читај ми!

Аустралија на удару топлотног таласа

Национална метеоролошка станица и опсерваторија „Хил“ у Сиднеју, главном граду Новог Јужног Велса у Аустралији, забележила је 8. децембра 2023. године температуру од скоро 40 степени Целзијуса.

Аустралија на удару топлотног таласа Аустралија на удару топлотног таласа

У Сиднеју, најнасељенијем граду Аустралије, температура је изузетно висока за овај период године, када су просечне температуре око 15 степени Целзијуса.

Премијер Ентони Албаниз напоменуо је „да је време да се бринемо једни о другима и да останемо безбедни. Ове температуре су доказ да климатске промене нису шала“.

Високе температуре повећавају ризик од шумских пожара на овим просторима Аустралије, који су високоризични због тла и растиња, због временског феномена Ел Ниња, који је повезан са климатским екстремима, као што су суше, циклони и шумски пожари.

Екстремно високе температуре, велике температурне осцилације између градова и драстичан пад температуре у само једној ноћи слика су тренутних временских промена у Аустралији.

Од топлотних таласа у Новом Јужном Велсу до озбиљних временских упозорења у Јужној Аустралији, где је Биро за метеорологију издао упозорење о падавинама за поједине делове државе.

У више регија на снази је упозорење због рекордно високих температура за Сиднеј и регију Новог Јужног Велса. Очекује се да температуре достигну 43 степена Целзијуса.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво