Две трећине Србије изгорело у аустралијском инферну

Ово је шест ствари које треба да знате о страховитим пожарима у Аустралији, који су неколико пута већи од оних који су захватили Амазонију прошле године или Калифорнију 2018. године.

Пожари су до сада захватили више од пет милиона хектара површине, наводи АП. Размеру ватрене стихије у Аустралији можда најбоље илуструје чињеница да су прошлогодишњи пожари у Амазонији захватили 900.000 хектара, док је у Калифорнији 2018. изгорело 800.000 хектара.

Државе Викторија и Нови Јужни Велс имају највећи проблем са пожарима, а у њима се налазе и највећи градови попут Сиднеја и престонице Канбере. Међутим, и у осталим деловима Аустралије ватра је захватила велике површине.

Осим трагичног губитка најмање 20 људских живота, више од 500 милиона животиња страдало је у ватреној стихији, што стручњаци истичу да ће оставити страховите последице на биодиверзитет читавог континента.

Иако су трагичне сцене у Аустралији у жижу светске јавности доспеле од децембра, пожари су почели још у септембру, али су се услед изузетно високих температура од преко 45 степени Целзијуса и јаког ветра разбуктали у протеклих неколико недеља.

Од почетка пожара изгореле су хиљаде кућа, постројења, пољопривредних газдинстава и других помоћних објеката, а пламен је у неким подручјим достизао висину од 70 метара.

Ватрогасна служба Новог Јужног Велса са 74.000 волонтера највећа је служба тог типа на свету, али упркос великим напорима размера пожара је толика да ће их бити веома тешко обуздати све док не дође до промене временских услова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара