Читај ми!

Глобално отопљавање прети да уништи бројне врсте инсеката

Климатске промене су један од највећих глобалних изазова са којима се суочавају људи, али и многе биљне и животињске врсте. Посебно осетљиви на промене температуре и обилне падавине су инсекти.

Инсекти су најбројнија и најразноврснија група животиња на планети. Имају кључну улогу у многим процесима у екосистему попут опрашивања биљака, разградњи органске материје, а добар су извор хране за многе друге животиње. Међутим, инсекти су угрожени због губитка станишта, загађења и климатских промена.

„То је код инсеката посебно изражено зато што они имају јако брзо развиће. Једноставно код неких врста једна генерација траје по десетак, 15 дана, тако да имамо јако брзе реакције на промене и то је оно што рецимо, инсектима може да помогне у превазилажењу промена. Сва она станишта која се налазе на већим надморским висинама или у хладнијим пределима земље су угроженија зато што се клима мења, бива топлија и онда врсте које њих настањују и које су се адаптирале на такве услове имају велике проблеме да преживе“, објашњава Милош Јовић, ентомолог Природњачког музеја.

Обилне падавине, поплаве, суше, пожари, топле зиме – само су неке од невоља које су инсектима донеле климатске промене. Према проценама стручњака, број инсеката у појединим деловима света опао је за скоро 50 процената, док је трећина угрожена и прети им изумирање.

„Проблем са инсектима као смањења њихове бројности, које би могло тренутно да буде јако велики проблем, то су инсекти опрашивачи. Рецимо медоносне пчеле су, условно речено, универзални опрашивачи, и њихов пад бројности је нешто што може да представља озбиљан проблем у будућности“, наглашава Јовић.

Ипак, неким врстама инсеката глобално отопљавање било је од користи. Те врсте су повећале бројност и присуство међу људима, и брже и лакше мењају станишта. Тако су се у неким деловима Европе појавиле нове врсте инсеката које преносе вирусе.

„Као и код свих осталих група живих бића, имате врсте којима одговара топлија клима и имате врсте којима одговара хладнија клима. Они којима одговара топлија клима, они се тренутно шире и у том смислу постоји могућност за разноразне тропске болести да се појаве код нас, због тога што се једноставно инсекти из тропских предела шире на пределе са умереном климом. Рецимо, комарци су једни од њих“, наводи ентомолог Милош Јовић.

Климатске промене се непрекидно одвијају и утицај човека на природу све је израженији. Крчење вегетације, загађење река, уништавање станишта разлози су због којих опада бројност инсеката. Стручњаци тврде да климатске промене морамо да успоримо и тако смањимо свој еколошки отисак.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво