Читај ми!

Дарвиновим стопама – пут око света после два века

Скоро два века после путовања Чарлса Дарвина, еколози су кренули његовим стопама. Експедиција „Дарвин 200“, испловила је на холандском једрењаку из луке у Плимуту у Енглеској.

Путовање једрењака „Остершелд“, требало би да траје две године. У плану је обилазак четири континента како би се проучиле ендемске дивље животиње и биљне врсте.

Пројекат „Дарвин 200“ осмишљен је како би се подстакло очување наше планете.

Из луке у Плимуту је 1831. године испловила експедиција коју је предводио Чарлс Дарвин, постављајући своју теорију еволуције природном селекцијом.

Једрењак „Остершелд“  би, по плану путовања, требало да се усидри у 32 луке, углавном оне које је и Дарвин посетио. У плану је и посета Галапагоским острвима, где је Дарвин запазио да се сродне врсте птица разликују од острва до острва. То му је помогло у његовој теорији о „Пореклу врста“.

Оснивач пројекта „Дарвин 200“ Стјуарт Макферсон истакао је да ће истраживачи на свом путу проучавати утицаје климатских промена на коралне гребене и све мање станишта дивљих животиња и посадити хиљаде стабала како би се ублажили проблеми, као што је дезертификација земљишта.

„Смисао овог пројекта је да покаже решења која су свима нама доступна, која би помогла у стварању боље будућности“, рекао је Макферсон.

На путовању ће бити и 200 одабраних младих еколога између 18 и 25 година који ће се привремено придружити експедицији како би били обучени у пројекту очувања врста.

Брод ће прво пристати на Канарска острва, па ће пловити преко Атлантика до Бразила. Затим источном обалом Јужне Америке, па касније до Галапагоских острва. Затим ка Аустралији и Новом Зеланду.

Сара Дарвин, ботаничарка и једна од потомака Чарлса Дарвина истакла је да подржава мисију.

Највеће наслеђе Чарлса Дарвина је у томе што је препознао човеково место у природи. Мислим да је веома важно да се свакодневно подсећамо да људи и остатак живог света имају заједничко порекло. Дарвин је то говорио пре 160 година, човек је део природе“, истакла је Сара Дарвин.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво