Читај ми!

Шта је Ади Циганлији донело проглашење за заштићени предео изузетних одлика

Простор Аде Циганлије проглашен је недавно за заштићен предео изузетних одлика и сврстан је у трећу категорију заштићених подручја локалног значаја. Шта то тачно значи за стотине хиљада посетилаца Аде, објашњава Ивана Јелић из Завода за заштиту природе Србије.

Завод за заштиту природе Србије већ пуних 75 година ради на заштити природе у Србији и проглашава заштићена подручја.

Водимо централни регистар заштићених подручја у којем се свако заштићено подручје које се прогласи упише, па тако и Ада Циганлија“, каже Ивана Јелић из Завода за заштиту природе Србије.

Зашто је Ада Циганлија простор изузетних одлика?

Ада Циганлија одабрана је, пре свега, као подручје које се сада налази у самом центру града.

„Некада није било тако, некада је било удаљено, а сада је у самом центру града и због тога је, да тако кажем, вредно. Вредно је и значајно и због заштите биљног и животињског света који ту живи, јер представља њихово станиште. Забележено је 460 биљних врста, око 140 врста птица. Најзначајнији, најочуванији део Аде представља станиште гљива Аде Циганлије где је забележено 269 врста гљива“, објашњава Јелићева.

За стотине хиљада посетилаца, којих највише има у току летних месеци, проглашавање Београдског мора за заштићено подручје значи да постоје нове мере и режими које морају да поштују.

Најстроже мере су у том другом режиму, односно у станишту угљива, а у осталом делу Аде Циганлије спроводи се проактивна заштита, то се тако назива. Управљач, то је Јавно комунално предузеће Ада Циганлија, спроводи мере да подручје, које можемо да користимо, истовремено очувамо, то јест његове природне вредности“, истакла је гошћа Београдске хронике.

То конкретно значи да можемо да се шетамо, али да не смемо да беремо гљиве без дозволе у одређеној области.

Сели ли се Зоолошки врт на Аду Сафари?

Завод није добио званичан захтев за локалитет Ада Сафари, где је планирано да се пресели Зоолошки врт.

Ту постоји насеље Партизан, нехигијенско, некомунално, баш на том локалитету. Тако да, животна средина и то подручје Аде је већ угрожено отпадним водама из тог насеља. Пре свега би требало у сваком случају, без обзира на Зоолошки врт, решити проблем дивљег насеља, које је има 160 објеката и где живи 300 породица“, указала је Јелићева.

Када Завод за заштиту природе Србије буде добио званичан захтев од Града за премештање Зоолошког врта на локацију Аде Сафари, према процедури, Завод ће проценити да ли уз мере ограничења и услове заштите природе, постоји могућност да ту буде зоо-врт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво