Читај ми!

Нафтни џин „Ексон“ предвидео климатске промене још 70-их, али је крио налазе

Једна од највећих нафтних компанија на свету „Ексон мобил“ прецизно је још 70-их година предвидела како ће климатске промене узроковати пораст глобалне температуре, али је крила податке о томе, тврде академици.

Приватна студија „Ексон мобила“ тачно је предвидела како ће сагоревање фосилних горива загрејати планету, али је компанија јавно негирала везу.

Академици са престижних универзитета анализирали су податке из компанијиних интерних докумената.

„Ово питање је више пута подизано протеклих година и сваки пут је наш одговор исти - они који тврде да је 'Ексон' знао, греше у својим закључцима“, кажу за Би-Би-Си њуз из нафтног џина.

Корпорације попут „Ексон мобила“ зарадиле су милијарде долара од продаје фосилних горива која узрокују глобално загревање. Интерна документа показују да су компанијина предвиђања била чак и прецизнија од еминентних научника, чак и Насе.

„Ово показује страшно лицемерје водећих људи у 'Ексон мобилу', који су знали да њихови стручњаци спроводе ове високо квалитетне студије модела и имају приступ привилегованим информацијама, а свима нама су говорили како климатски модели нису тачни“, каже Наоми Орескес, професорка историје науке на Универзитету Харвард.

Професор еколошких наука на Универзитету у Мајамију Џефри Супран истиче да су налази академика веома инкриминишући за нафтну индустрију.

„Наша анализа нам је омогућила да први пут заиста видимо шта је Ексон тачно знао, а то је да ће сагоревање производа од фосилних горива загревати планету око 0,2 степени Целзијуса сваке деценије“, наводи Супран.

Додаје да су „Ексонова“ истраживања изузетно стручно рађена.

„Њихови одлични климатски модели су у најмању руку упоредиви са неким од најутицајнијих и најцењенијих климатских научнка у модерној историји“, каже Супран, поредећи „Ексонове“ студије са радом Насиног научника Џејмса Хансена, који је упозорио свет на климатске промене 1988. године.

Професорка Орескес тврди да су анализе показале да је „Ексон мобил“ намерно „завлачио“ јавност и власти.

„Имали су све ове информације, али су јавно причали потпуно другу причу“, додаје професорка са Харварда.

Претходне научне истраге откриле су документа „Ексона“, која сугеришу да је компанија активно покушавала да сеје и шири сумњу о научним студијама које су упозоравале на последице сагоревања фосилних горива и њихов допринос ефекту стаклене баште.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара