Читај ми!

Требало би да једемо више диње овог лета, саветују нутриционисти

Диња је освежавајуће, вишеструко здраво воће које је синоним за лето. Жуто или наранџасто месо пуно је витамина од А до Ц, али и есенцијалних хранљивих материја које могу да помогну имуном и пробавном систему, показују студије.

Бројни су разлози да се диња нађе на нашој трпези наредних месеци, поручују нутриционисти.

„Диња је одлична допуна јеловнику ако желите да једете више хране која хидрира, намирница које ће вас бранити од упала, као и више хране богате хранљивим материјама“, истиче Хоуп Брант, амерички дијететичар.

У контексту уравнотежене исхране, воће постаје добар извор антиоксиданата, калијума и влакана – хранљивих материја које подстичу имунитет, помажу у процесу варења и пружају заштиту од хроничних болести, закључак је студије из 2023. године.

„Најчешћа корист коју видимо је та прелепа наранџаста боја, која потиче од бета каротена“, наводи нутриционисткиња Моника Дагостино додајући да се ова материја када уђе у тело, претвара у витамин А, који је неопходан за здравље очију, учествује у производњи крвних зрнаца и имунолошком одговору, те као јак антиоксидант помаже у борби против слободних радикала.

Слободни радикали изазивају пустош у телу оштећујући здраве ћелије, упозорава Дагостинова. Бета каротен делује као њихов неутрализатор, што може помоћи у спречавању напредовања болести, укључујући болести срца, па чак и рак.

„Исхрана богата антиоксидансима може помоћи у смањењу хроничне упале у нашим телима током времена. Висок садржај витамина Ц у дињи је такође посебно користан за апсорпцију гвожђа“, истиче Брантова.

Колико диње треба јести?

Једна шоља свеже исечене диње на коцкице садржи 53 калорије, што је еквивалентно једној порцији. Ова количина обезбеђује дневну дозу витамина А, садржи шест одсто дневних потреба за влакнима и скоро је довољна да испоручи препоручену дневну потребу за витамином Ц.

Како наводи Светска здравствена организација, сваког дана би требало да уносимо најмање пет порција воћа и поврћа, укупно око 80 грама по порцији.

Ако уживате у дињи и желите да је уврстите у свој воћни мени, Дагостинова саветује да управо ово воће чини две порције током дана.

Са којом се храном диња слаже?

Диња је одлична освежавајућа ужина или додатак летњим салатама, а упаривање са храном богатом антиоксидансима, влакнима и течношћу може вам помоћи да постигнете разноврсну исхрану.

„Када се конзумира заједно са другим воћем које обилује влакнима, поврћем, интегралним житарицама, орашастим плодовима, семенкама и махунаркама, диња може бити одличан савезник на путу ка повећању укупне количине влакана и воде у телу, што ће помоћи при потенцијалним пробавним проблемима“, открива Моника Дагостино.

Према њеним речима, коцкице диње одличне су и уз бобичасто воће, орашасте плодове, грчки јогурт и свеж сир.

Разноврсност је кључна, а да би се постигла добро избалансирана исхрана, важно је јести разне врсте воћа богатих хранљивим састојцима, наглашава Дагостинова.

Осим диње, воће које се може похвалити сличним здравственим предностима – грејпфрут, шипурак и папаја се такође сматрају намирницама богатим калијумом, влакнима и антиоксидансима, показују резултати истраживања.

Хоуп Брант истиче да у салатама са лиснатим зеленим поврћем, диња нуди изненађујућу корист.

„Листнато поврће је, како каже, препуно гвожђа, а телу је често потребна додатна помоћ када апсорбује гвожђе из намирница биљног порекла, а витамин Ц који се налази у дињи може ефикасније да води овај процес“, објашњава Брантова.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије