Читај ми!

Тоталним продуктивним одржавањем до нула застоја у напредовању предузећа

У време актуелне пандемије, оптимизација пословних и производних процеса може бити кључни фактор у опстанку и напредовању предузећа.

Многи првокласни менаџери занемарују чињеницу да добро оптимизовани пословни процеси значе сигуран пут ка успеху предузећа.

Из домаће компаније Текор Лин и Каизен Консалтинг (Tecor Lean & Kaizen Consulting), као добар пример како може да се иде напред и у ситуацијама када је глобална привреда угрожена, наводе бројне светске компаније које су успеле да својим високим степеном организовања, и у ово време, остваре завидан раст и учврсте своје позиције на тржишту.

Kако тврде, Лин филозофија, а посредством Лин алата, им је у томе највише помогла. Међу њима понајвише Тотално Продуктивно Одржавање (Total Productive Maintenance).

Лин ТПМ укључује способности свих запослених и фокусира се на побољшање укупне ефикасности пословања елиминацијом губитака, смањењем трошкова, кварова, дефеката, застоја и сл.

Циљ ТПМ-а је да се значајно повећа продуктивност истовремено повећавајући морал запослених, као и само задовољство послом.

ТПМ доводи одржавање у фокус као неопходан и витално важан део посла како би се непланирано одржавање свело на минимум.

Укључивање оператера у одржавање сопствене опреме, наглашава аутономно, проактивно и превентивно одржавање.

Укупно продуктивно одржавање захтева фокус на целокупном систему одржавања, од дизајна опреме до стратегија одржавања имовине.

Опрема треба да буде дизајнирана да се одржава бесплатно, што је више могуће. Побољшања у техникама одржавања треба спроводити где год је то могуће.

Превентивне и предиктивне стратегије одржавања треба спровести да би се елиминисало реактивно односно корективно одржавање.

Лин ТПМ наглашава све аспекте производње јер жели да укључи одржавање у свакодневном пословању. Да би се ово извело, одржавање перформанси је важан фактор приликом процене учинка послова.

Један од најважнијих индикатора укупног продуктивног одржавања је Overall Equipment Effectiveness (OEE).

То је мера доступности, ефикасности рада и стопе квалитета. Kао таква, опрема која се квари, која стаје, која ради на нивоу испод максимума капацитета или опрема која производи шкарт или дефекте, постаје откривена и анализирана када се утврђује ОЕЕ.

ТПМ алати представљају основу сваке Лин организације. Заправо немогуће је причати о правовременој производњи уколико нам је опрема непоуздана.

Мотиви ТПМ-а

Неки од мотива су продужавање животног циклуса машина и опреме за побољшање укупних перформанси, побољшање продуктивности код високо мотивисаних радника која се постиже проширењем посла и употреба добровољних малих групних активности за идентификацију узрока грешака, побољшања и модификацију опреме.

Циљеви ТПМ-а

Највећа разлика између ТПМ-а и других концепата је та да су оператери ту да се укључе у процес одржавања. Kонцепт "ЈА (производни оператери) руководим, ТИ (одељење за одржавање) поправљаш" више није одржив, а пракса је показала и да је превазиђен.

У том смислу, циљ је стремљење ка постизању нула дефеката (Zero Defects, Zero Failures i Zero Accidents) у свим функционалним областима организације, укључивање особља на свим нивоима организације и формирање различитих тимова за смањење недостатака и самоодржавање.

Директне и индиректне користи ТПМ-а су повећање продуктивности и ОПЕ (Overall Plant Effectivness), смањење рекламација корисника, смањење производних трошкова и трошкова одржавања, смањење стопе дефектних производа, смањене броја повреда на раду и праћење контроле загађења.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво