Читај ми!

Научно-технолошки парк Београд окупља 850 високообразованих младих истраживача

Током петогодишњег постојања Научно-технолошки парк Београд подржао је оснивање и развој стотину компанија и обучио пет стотина младих потенцијалних предузетника.

Kомпаније чланице Научно-технолошког парка Београд данас чини 850 високообразованих младих истраживача. Развијају 110 производа које извозе у 40 земља. Тако стартап „Едјукејтид" ради на развоју терапеутских играчака најмењених деци са проблемима у развоју говора.

„Пре две године нисмо имали ништа. Само лепе идеје и жеље. Сада имамо један мали уређај који реагује на глас вибрацијојм, светлом и мењањем боја и уређаје који испуштају одређене звукове и користе се у дефектолошкој пракси и имамо своје прве клијенте“, наглашава Драгољуб Марковић.

Kомпанија „ЊуКо“ се бави технологијом проширене стварности.

„Ово је један од иновативних пројеката који за циљ има приказ боја и приказ тапета и декоративних зидова кроз медијум мобилног телефона свакодневним корисницима. Циљ ове компаније јесте да наметнемо присутво на иностраном тржишту“, наводи Владимир Ракоњац, директор истраживања и развоја „ЊуКоа“.

Како истиче директор „ЊуКоа“, Филип Цветковић, сама чињеница да имају подршку институције као што је Научно-технолошки парк и државе, улива сигурност да наставе да се развијају.

Неретко, овде долазе и средњошколци, јер циљ је исти од оснивања Парка.

„Да подржимо младе људе, да започну свој бизнис да развијају своје иновације, остану у земљи, и да привучемо разне компаније домаће и стране, да развијају своје производе и услуге. Постигли смо и доказали да је ово могуће урадити у нашој земљи. Да Србија има тај невероватан потенцијал за развој у науци и образовном систему“, каже Гордана Даниловић Грковић, в.д. директорка Научно-технолошког парка Београд.

Уз подршку владе Швајцарске у плану је да у наредне четири године подрже раст и развој стотину нових стартап компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво