Лов на благо: Научни задаци за најмлађе истраживаче

Лов на благо, једна од најпопуларнијих београдских активности Европске ноћи истраживача, ове године биће одржан у измењеним околностима, а први трагови и научни задаци за малишане пристизаће већ од уторка, 17. новембра.

Јуришање градом уз мапу са локацијама, извођење експеримената и усвајање нових знања из физике, хемије или биологије, уз много забаве и акције - тако је изгледао научни  Лов на благо" током претходних година.

С обзиром на то да ће, у складу са тренутном ситуацијом и важећим мерама, Европска ноћ истраживача ове године бити одржана у виртуелном свету, организатори манифестације одлучили су да Лов на благо" организују на нешто другачији начин.

Током седам дана, почев од 17. новембра, на сајту „Ноћ истраживача", друштвеним мрежама фејсбук и инстаграм биће објављиван по један научни задатак.

Да би се припремили за „Лов на благо" и спремно дочекали прве задатке, родитељи и малишани већ сада могу да набаве неопходан материјал. За прављење кристала потребно је припремити: плави камен (прах, не раствор), вода (пожељна је деминерализована вода, попут оне која се користи за пеглу), посуда за кристализацију (нпр. чаша, шоља, чинија), посуда за загревање раствора (метално лонче, џезва), конац (најлон или за шивење), држач за кристал (оловка).

Сва деца која изведу успешно задатке и пошаљу фотографије својих радова добиће дипломе младих истраживача, а сто педесет најлепших и најзанимљивијих кристала биће посебно награђено.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „HORIZON 2020" " док пројектом координише Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, а партнер је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Све информације о садржајима и дешавањима овогодишње Европске ноћи истраживача могуће је проверити на сајту манифестације.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво