Шпанија – проблеми с папагајима

Шпанска престоница Мадрид муку мучи с папагајима. Њихова популација је толико нарасла у протекле три године да су постали озбиљан проблем и за јавно здравље и за животну средину.

Након недавног истраживања које је показало да је популација тих занимљивих и интелигентних птица у последње три године нарасла са девет на дванаест хиљада, градске власти Мадрида објавиле су планове за смањење броја папагаја.

У 2005. години у том граду их је било само 1.700. Иако су птице родом из Аргентине, многе су увезене као кућни љубимци пре него што је, пре осам година, ступила на снагу забрана њиховог држања.

Претпоставља се да су неки папагаји случајно побегли из кавеза или су их власници ослободили, а како је реч о изузетно интелигентној врсти птица, врло брзо су се снашле на слободи и прилагодиле животу у великом граду.

Градске власти су одлучиле да стану на крај овом проблему, те су у сарадњи са шпанским орнитолошким друштвом "Bird Life" одлучили да их стерилишу и смање популацију до краја године.

Гнезда папагаја теже више десетина килограма, а налазе се на далеководима и крошњама.

Блас Молина, стручњак из шпанског Удружења орнитолога "Bird Life", каже: „Да би изградиле тако велико гнездо, те птице потроше много грана, због чега често у потпуности униште стабла с којих их ʼчупајуʼ, тако да она остану скоро потпуно без крошње или се после неког времена осуше“.

Молина истиче да папагаји представљају ризик по јавно здравље, јер могу да пренесу на људе болести попут пситакозе, птичјег грипа, салмонеле и сл.

Једна становница Мадрида је рекла: „Подржавам идеју, јер они штете биолошкој разноликости, расељавају друге врло важне врсте птица“.

„Пре неколико година опсели су градске паркове, створивши тамо праве колоније. Жестоко се боре за свој део стабла, хране се голубовима, врапцима, чак и свракама. Уз то су врло гласни“, пожалила се друга.

Грађани Мадрида истичу да су птице веома бучне, да прљају аутомобиле, убијају домаће птице, а њихова гнезда су огромна и тешка. Шта би било да падну, питају се.

Сантјаго Сорија из Службе за биодиверзитет у Мадриду истиче: „Циљ ове акције је контрола размножавања. Састоји се од стерилизације јаја на њиховим гранама, тако да папагаји не примете да су та јаја мртва. Неће бити нових младунаца и популација се неће повећавати.“

Шпанско друштво орнитолога и градске власти још нису нашли начин како да доскоче тим птицама, па се надају да ће та метода бити ефикасна. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво