Једи изворно, скини маску са хране

Европска грађанска иницијатива „Једи изворно, скини маску са хране!“, предложила је да се уведу обавезне ознаке порекла за све прехрамбене производе. Циљ је да се спрече преваре, заштити јавно здравље и гарантује право потрошача да буду информисани. Иницијативу је подржало више од милион европљана, највише Италијана.

Удружење италијанских пољопривредника „Kолдирети“ предало је италијанском премијеру Ђузепеу Kонтеу и председнику парламента Европске Уније Девиду Сасолију 1,1 милион потписа прикупљених широм ЕУ, захтевајући обавезну ознаку порекла на свим намирницама.

Сасоли је рекао да грађани Европе желе транспарентност и следљивост у означавају производа. Етикета за њих представља информацију о пореклу производа, а не жељу да утичу на произвођаче.

Успех је постигнут пре свега захваљујуц́и Италији, где је прикупљено 85% потписа. То је, иначе, седма петиција поднета у последњих 12 година.

Тереза Беланова, министарка пољопривреде Италије, каже да улагање у квалитет и улагање у етикетирање значи битку која се води у Европи, како би потрошачи знали одакле се узима сировина, како се трансформише и како се пакује.

Људи имају право да знају шта заиста производи Италија и шта је унутар квалитетног производа, рекла је министарка.

Међународни форум о пољопривреди, који је одржан у Ћернобију, на језеру Kомо, такође се фокусирао на нови пројекат чији је циљ изградња одрживијег модела економије, заснованог на сигурнијем, пријатнијем и цивилизованијем свету. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво