Мигрантске кризе због промена климе

Вести о климатским променама стижу свакодневно на основу мерења и података које раде званичне светске научне институције. Предвиђања нису ни мало оптимистична судећи по вести у часопису Nature Communications.

У тексту се истиче да би број људи који би били угрожени поплавама због повћања нивоа мора могао да достигне број од 480 милиона, према подацима Центра за климу.

„Глобална претња од раста нивоа мора много је већа него што смо и предпостављали“, истакао је Бенџамин Страус који води  Центар за Климу на Универзитету Принстон.

Ови подаци, који су добијени на основу Насиног топографског мерења, указују на то колико људи може до краја века бити угрожено полавама, али не могу да дају и закључак колико ће људи до краја века на тим просторима живети.

Подаци се заснивају на мерењима који за основу узимају раст температуре земље за два степена целзијуса. Тај број је указивао да је око 360 милиона људи угрожено.

Уколико се узме у обзир најгори сценарио, а то је све брже топљење Антартика, драматично ће се ситуација променити, а број угрожених повећати преко 480 милиона.

Према истраживањима највише је угрожена Азија, где и живи велики проценат становништва на нашој планети.

Према речима Бенџамина Страуса, то ће све довести до нових миграција, али постоји и друго решење - да се већ сада већи градови припреме за надолазеће промене тако што ће прилагодити своју градњу и инфраструктуру. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво