Живот и рад људи после 2030. године

Какве ће технологије постојати у будућности? Да ли ће нас роботи заменити? Колико ће се променити досадашњи начин живота и рада?

Вештачка интелигенција, дигитализација, аутоматизација и роботика 'дизајнирају' будућност људи и пословања. Немачки научници представили су интересантне сценарије који нас очекују у наредних 30 година и тако нам приближили даљу будућност.

Глупе ствари постаће интелигентне јер ће моћи да осећају и наслуте своју сврху. То значи да ћемо у веома блиској будућности у свом окружењу имати много паметније ствари вођене системима који већ постоје у паметним телефонима или машинама за кафу, и имаће карактеристике разних других уређаја који знају како да реагују", рекао је за РТС др Стефан Вилхем из Фраунхоферовог Института за индустријско инжењерство.

Свет какав данас не познајемо

Технологија која већ постоји, виртуелна реалност, користиће се у будућности за доношење важних одлука. Тако је Фраунхоферов Институт помоћу виртуелне реалности унапред видео и испланирао пројекат изградње и дизајна своје паметне, пословне зграде. Нови корак представља тзв. мешовита стварност, која комбинује реалну стварност и комуницирање са виртуелним окружењем.

У Лабораторији за будућност рада научници су представили специјалне наочаре за мешовиту стварност које ће наћи примену у индустрији будућности. Инжењери будућности носиће те наочаре кад буду пролазили кроз производни погон и тако ће моћи да виде и испланирају производњу будућности. Тобајас Остејвиман, истраживач у Лабораторији за будућност рада, истакао је да ова технологија показује како ће инжењерство изгледати 2025. или 2030. године. То је први корак ка виртуелном производном инжењерству.

Додатно испитују да ли ће наочаре моћи да повежу са постојећим машинама тако да инжењер док пролази кроз производни погон добија податке од машина и одмах зна да ли све ради како треба, где су грешке и како да се исправе.
Међутим, неће само инжењерима бити лакше. За раднике у фабрици осмишљен је егзоскелет за горњи део тела који представља вештачке мишиће и помаже им да подижу велике тежине, без ризика да се повреде.

„Будућност пословања постаће персонализована; могућност да сами дизајнирамо своје радно окружење и свој дан на послу ‒ постаће важна. Долазе нове генерације миленијалаца, али и млађи од њих, тако да на овај начин осигуравамо да им радно окружење буде атрактивно", рекла је Стефани Финдејсен, пројектни менаџер Лабораторије за будућност рада.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво