Манастир Витовница као „скривено место“

Једно од најскривенијих места у Србији сасвим сигурно је манастир Витовница. Удаљен је десетак километара од Петровца на Млави, а смештен у бујном зеленилу испод стене Стубик, на десној обали реке Витовнице, при њеном излазу из клисуре зване Скоп.

Не зна се тачно када је манастир Витовница изграђен јер недостаје оснивачка повеља. Према одређеним предањима, подигао га је краљ Милутин након што је савладао браћу Дрмана и Куделина, одметнуле татарске разбојнике који су харали у браничевском крају.

„Манастирска црква посвећена је Успењу Пресвете Богородице. У наосу цркве налази се камена плоча са натписима на старословенском и старојерменском језику која датира из 1218. године, а она заправо представља ктиторски запис", каже за емисију „На скривено те водим место" Милутин Дедић, сликар, историчар уметности и путописац, који се овом манастиру увек радо враћа као свом личном „скривеном месту".

Првобитни иконопис није сачуван, изузев у куполи, али и њега су поправљалa браћа Марковић, иконописци, па је изгубио оригинални карактер.

„Боје су живе, а људске фигуре вешто и природно изведене. Браћа Марковић у сликарству углавном следе академски израз са романтичарским призвуком. Манастир Витовница више пута је паљен и уништаван. Последњи пут обновио га је Хаџи Стефан Бојовић 1856. године и том приликом на цркви су дозидани припрата и звоник", објашњава Дедић.

Манастирска библиотека два пута је тешко страдала. Први пут од стране Бугара у средњем веку, а други пут 1941. године. Срећом, сачувано је Витовничко јеванђеље које је златом и сребром оковао Вук Кондо у шеснаестом веку, а једна београдска улица у самом центру града носи назив по њему ‒ Кондина улица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво