Маглина НГЦ 3918

Ова драматична слика коју је снимио свемирски телескоп „Хабл“ приказује маглину NGC 3918, сјајни облак обојеног гаса у сазвежђу Кентаур, удаљену око 4.900 светлосних година од Земље.

У центру облака од гаса, заробљени у маглини, налазе се остаци умируће звезде, дрeвног џина. За време последње фазе развоја звезде, огромни облаци гаса збацују се са њене површине, после чега се она појављује као бели патуљак.

Интензивно ултраљубичасто зрачење из слабашних остатака звезде потом чини да околни гас сија као флуоресцентни знак. Те изузетне шарене планетарне маглине спадају међу најупечатљивије појаве на ноћном небу, често имају необичне и неправилне облике, који још нису до краја објашњени.

Маглина NGC 3918 има карактеристичан облик ока, са светлим унутрашњим омотачем од гаса и дифузнијим спољним омотачем који као да исијава из ње. Изгледа као да су ти омотачи настали услед две одвојене ерупције гаса, али то није случај: досадашња проучавања сугеришу да су створени у исто време, али да су се од звезде удаљили различитим брзинама.

Сматра се да су снажни млазови гаса који се појављују на ободу веће структуре избачени са звезде брзином од око 350.000 километара на сат.

Према стандардима који важе за астрономске феномене, планетарна маглина NGC 3918 ‒ са животним веком од само неколико хиљада година ‒ веома је кратког трајања.

Приредио Бојан Главонић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво