Иницијатива Британског савета и „Егзита“ – "Mix the City - the Balkans"

Британски савет и фестивал „Егзит“ позвали су британског музичара Обара Еџимивеа, који наступа под именом Гоустпоет, и 12 локалних извођача са Балкана да би створили јединствено музичко искуство које ће испричати причу о региону, подстаћи разговор међу људима и учврстити пријатељске односе међу њима.

Иницијатива Британског савета и „Егзита“ – "Mix the City - the Balkans" Иницијатива Британског савета и „Егзита“ – "Mix the City - the Balkans"

Ова иницијатива, названа "Mix the City - the Balkans", позива публику да се укључи у интерактивну платформу на којој свако на свом компјутеру или било ком мобилном уређају може да направи музички видео микс Балкана и подели га са својим пријатељима на друштвеним мрежама.

У протеклих пар недеља, Гоустпоет је био у потрази за афирмисаним извођачима и неоткривеним талентима који су кроз своју музику показали како виде Балкан, његове градове, људе и културу, наведено је у саопштењу Британског савета и „Егзита".

Ово је било узбудљиво путовање кроз Бања Луку, Београд, Будву, Нови Сад, Приштину, Сарајево, Скопље и Тирану.

Током турнеје, Гоустпоет је снимио семплове са 12 локалних извођача и забележио видео материјал који открива таленте, богатство и различитост региона.

„Током ове две седмице схватио сам да, без обзира на језичку баријеру и чињеницу да никада раније нисам упознао ове музичаре, сви мислимо на исти начин, да желимо да стварамо добру музику и будемо креативни, тако да је ово од почетка било једно невероватно искуство“, изјавио је Гоустпоет, одушевљен талентом балканских уметника.

У оквиру платформе представиће се 12 музичара: Саша Кукољ из групе „Шизомантра“ (у Бања Луци), Хорнсмен Којот (у Београду), хор „Хармонија“ и Верица Чуљковић (у Будви), Слободан Тркуља (у Новом Саду), Либурн Јуполи и Флорин Фанај (у Приштини), Јусуф Бркић (у Сарајеву), састав „Љубојна“ и Благојче Пенов из бенда „Стринг форсиз“ (у Скопљу) и Фатос Керимај и Бледи Бораку (у Тирани).

Током снимања у Београду Немања Којић, познатији као Хорнсмен Којот (велика фотографија изнад), изјавио је да „свако музичко дело које створимо у себи садржи и део места одакле долазимо јер не можемо да се одвојимо од својих корена“. „То се види у овом пројекту“, додао је Којић.

„Биће веома узбудљиво чути како људи миксују нашу музику и покушавају да створе нешто ново, а и ја ћу се сигурно опробати у томе“, рекла је Вера Милошевска из бенда „Љубовна“ током снимања семплова у у Скопљу.

Када "Mix the City - the Balkans" заживи на интернету, публика из целог света ће бити у могућности да веома лако истражи и искуси слике и звук Балкана.

Миксовањем снимљених аудио семплова у извођењу 12 уметника, који се физички можда никада нису ни срели, сваки корисник ће употребити своју креативност да би приближио и повезао осам изабраних балканских градова.

Крајњи резултат сваке интеракције са "Mix the City" платформом биће јединствени видео-клип који спаја аудио микс који је генерисао сам корисник са видео снимцима извођача и аутентичних предела снимљених широм Балкана.

"Mix the City - the Balkans" ће бити доступан глобалној публици на адреси www.mixthecity.com од јула.

Пројекат "Mix the City" је претходно имао велики успех у Тел Авиву и Истанбулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво