Читај ми!

Дорантес, Зенон, Кафизо и Пале на Џез фестивалу

Треће вечери 31. Београдског џез фестивала у Дому омладине наступиће звезда шпанске музичке сцене Давид Пења Дорантес, амерички саксофониста пореклом из Порторика Мигел Зенон, аустријска вокална солисткиња Лиа Пале и млади италијански саксофониста Франческо Кафизо.

Давид Пења Дорантес је мегазвезда у Шпанији, његови спотови на Јутјубу имају и по неколико стотина хиљада прегледа, добитник је четири статуе Хирардиља (Оскар у фламенко свету).

Потиче из породице истакнутих фламенко извођача и студирајући клавир на конзерваторијуму у Севиљи рано се заинтересовао за спајања фламенка, џеза, класичарског импресионизма и авангардне музике. Био је међу пионирима извођења фламенка на клавиру.

У пројекту "InterAccion", са перкусионистом Хавијером Рубалом и фламенко играчицом Леонор Леал, повезао је џез и фламенко емоцију, музику и плес, ритам и препознатљиву фламенко хармонију.

Мигел Зенон је широм света уважаван као један од најутицајнијих и истински револуционарних саксофониста своје генерације.

Развио је јединствен израз као композитор и концептуалиста, спајајући латиноамерички фолклор и џез.

У прошлогодишњој анкети критичара часописа JazzTimes изабран је за џез музичара године, а ове године је проглашен најбољим алтистом у анкети америчког Удружења џез новинара.

Нова звезда европске и аустријске џез сцене Лиа Пале представиће београдској публици свој други албум My Poet's Love са оригиналном музиком на поезију Рајнера Марије Рилкеа и Хајнриха Хајнеа.

Лиа Пале се новим издањем поново нашла између џеза, кабареа и класике, отвореног за широку публику, али и интригантног за џез специјалисте.

Вече ће затворити талентовани италијански саксофониста, Франческо Кафизо, који ће са својим секстетом "La banda" упознати публику са спојем џеза и сицилијанске традиције.

Почетком 21. века, Кафизо је, као чудо од детета, са 14 година наступао по највећим европским фестивалима, гостујући у септету Винтона Марсалиса.

Уследили су позиви других америчких и италијанских уметника, први соло наступи, албуми, награде, а са 20 година наступио је у Вашингтону на прослави инаугурације Барака Обаме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара