Читај ми!

Кубанска музичка светковина у Центру „Сава“

Дух Хаване и Кубе у београдски Центар „Сава“ 24. новембра ће донети "Orquesta Buena Vista Social Club", на челу са музичарима из култног филма Вима Вендерса, и Омаром Портуондо, познатом кубанском певачицом која је на сцени већ скоро седам деценија.

"Orquesta Buena Vista Social Club" и легендарна певачица Омара Портуондо, имена која данас у свету важе за симболе кубанске музике, одржаће концерт у Београду, у суботу 24. новембра 2012. године, у великој дворани Центра „Сава", у организацији промотерске куће „Лонг плеј" и уз подршку Амбасаде Кубе.

Улазнице за непоновљиву музичку светковину која Београђанима доноси јединствен дух Хаване и Кубе, кроз богат амалгам звукова и ритмова сон монтуноса, данзона, ча-ча-ча, болероса и кубанског џеза, од данас су у продаји по ценама од 1.800, 2.100, 2.500 и 3.000 динара на благајни Центра „Сава" и преко мреже „Евентим".

„Музика вам дарује мир, дарује вам срећу. И кроз музику можете се сетити свих занимљивих ствари које су вам се десиле у животу. Певање је мој посао, у коме неизмерно уживам. Даје ми енергију, даје ми живот и зато се осећам врло добро на позорници. Било где да сам, у Хавани или у вашем граду", каже Омара Портуондо (82) пред долазак у Београд са многољудним "Orquesta Buena Vista Social Club".

Албум "Buena Vista Social Club" појавио се 1997. године у продукцији утицајног америчког музичара Раја Кудера, неочекивано постигавшио изузетан успех. Албум, који је свету представио само за ту прилику окупљену групу кубанских музичара-ветерана, добио је подједнако успешан наставак у виду документарног филма "Buena Vista Social Club" (1999), прослављеног немачког режисера Вима Вендерса.

Укратко, "Buena Vista Social Club" постао је светски феномен.  

Данас, 2012. године, дух пројекта „Буена виста" на концертима наставља 13 чланова "Orquesta Buena Vista Social Club", на чијем челу су музичари лако препознатљиви из филма (и са албума): трубач Гуахиро Мирабал (79), виртуозни лаутиста Барбарито Торес (56) и тромбониста Хесус Агуахе Рамос (61).

Њима се уживо, као учесница албума и филма, придружује Омара Портуондо, која на Куби пева и наступа још од свог тинејџерског узраста (од четрдесетих година прошлог века).

Последњих неколико година биле су изузетно успешне за "Orquesta Buena Vista Social Club", са наступима у распродатим чувеним светским дворанама какве су париска „Олимпија", лондонски „Ројал Алберт хол", „Лисеу" у Барселони, „Концертхаус" у Бечу, уз бројна појављивања на престижним фестивалима широм света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво