Читај ми!

Филигранска и суптилна лирика, Селимиру Радуловићу уручена награда „Меша Селимовић"

Награда „Меша Селимовић" за најбољу књигу у 2023. години додељена је Селимиру Радуловићу (1953) за песничку збирку „Запис на стубу, јерусалимском" у издању Лагуне.

Филигранска и суптилна лирика, Селимиру Радуловићу уручена награда „Меша Селимовић" Филигранска и суптилна лирика, Селимиру Радуловићу уручена награда „Меша Селимовић"

Признање је уручио Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник Вечерњих новости, дневног листа који је 36. пут доделио ову награду, уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Церемонија је уприличена на Kосанчићевом венцу у Београду, на месту срушене Народне библиотеке. Радуловићу, аутору 12 песничких књига, припала је плакета, рељеф са ликом Селимовића (1910-1982), повеља, као и новчана награда.

О добитнику је одлучивао, како је наведено, жири састављен од 59 књижевника, критичара и других еминентних људи из света књижевности. Епископ новобрдски Иларион је казао да је „чудесан осећај да осецај да се налазимо на месту страдања речи".

„Сабрали смо се данас да се окупамо, како песник говори на једном месту, речју. Kао народ који је постао билблијски, имамо привилегију да ходимо за патријархом ка земљи обећаној", говорио је епископ. Иларион је описао стихове Радуловића као „складне у једноставности и непретенциозне".

„Песник нас храбри да, испод рушевина нашег бића, пронађемо камен и да га поставимо као темељ и украс свода, новог града који треба да зидамо. Да спасемо дете испод рушевина и да га негујемо у себи и принесемо Господу", причао је епиаскоп. Kритичар проф. др Зоран Ђерић је истакао да је „Радуловић један од најистакнутијих савремених српских песника, делатан више од четири деценије".

„Читајући његове песничке књиге, увиђамо метаморфозу од поезије 'лома језика', преко онирично-метафизичког 'Сна о празнини' и егзистенцијално-носталгичних ода, до духовних химни у којима су, поред библијске инспирације, све више присутни боготражитељски списи и житија светитеља", приметио је Ђерић.

Kритичар је истакао да је лирика Радуловића „филигранска, суптилна и сва пастелна". Нагласио је „универзалност и тананост његових строфа, прецизност и савршеност метрике".

Лауреат Радуловић је рекао да је радостан што му се пружила прилика да се придружи „колони колега које су стале под књижевну заставу Меше Селимовића, изузетног писца и часног човека". „Био је човек господственог хода и отмене појавности, од соја и склада, из чије је личности недрило оно што је било хармонично од уравнотежености, смирено од снаге, тихо од зрелости, племенито од једноставности", причао је о Селимовићу Радуловић. 

Добитник награде је приметио да је „данас много песника а мало певача, много поезије а мало песама". „Мало је оних ретких, изабраних певача, обдарених искуством мита, песничком снагом и смислом за ризницу старих стихова. Песници се рађају, а не стварају", казао је, између осталог, у свом обраћању Радуловић. Одабране стихове Селимира Радуловића читао је глумац Небојша Дугалић.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво