ЖИВ ПЕЧЕН

Експоненцијални пораст броја деце са бронхиолитисом и перикардитисом – шта то значи

У медицини, као и у другим наукама, веома је важно прецизно и јасно дефинисати одређене појмове. Али када се језик струке појави у медијима, мало ко ће га разумети. Зато је понекад потребно проверити значење термина помоћу медицинских лексикона и речника страних речи и израза.

Експоненцијални пораст броја деце са бронхиолитисом и  перикардитисом – шта то значи Експоненцијални пораст броја деце са бронхиолитисом и перикардитисом – шта то значи

Протеклих дана све нас је запањила вест да је због великог кашља преминуло четворо деце у Институту за мајку и дете Др Вукан Чупић”.

Више о томе нам је објаснио професор Владислав Вукомановић, заменик директора Института.

КАТЕТЕРИЗАЦИЈА И РЕСПИРАТОР. На почетку интервјуа за РТС, професор Вукомановић је најавио да ће следеће седмице у Институту почети да ради најсавременија сала за катетеризацију у Европи.

Многи знају, али да поновимо: катетеризација је увлачење катетера у разне шупље органе ради прегледа или лечења. А једно дете је тренутно на механичкој вентилацији, на такозваном респиратору.

О респиратору смо доста слушали на почетку епидемије ковида, али није згорег да поновимо – то је апарат за обезбеђење дисања, односно за прочишћавање загађеног дисајног ваздуха, или справа за довођење свежег чистог ваздуха.

ПЕРTУСИС. Професор Вукомановић је истакао да је број деце позитивне на пертусис око 70, а да су хоспитализоване две трећине.

Пертусис или велики кашаљ је акутно обољење малог детета. Одликује се нападом кашља са зацењивањем. Почетак болести је постепен са сувим кашљем, претежно ноћу, наредни стадијум је праћен са 5–25 напада грчевитог кашља у току дана.

ЕКСПОНЕНЦИЈАЛАН.Половина болесника је хоспитализована код нас и указује на експоненцијални пораст броја деце која испољавају тешку клиничку слику.

Придев експоненцијалан налазимо у Речнику страних речи и израза, са значењем – који расте све већом брзином.

ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА. „Зашто су четири детета умрла и зашто је толики број заражених – сигурно због недовољне и инсуфицијентне вакцинације старијих особа”, јасан је лекар, али само ономе ко зна шта значи инсуфицијентан.

А значи недовољан или непотпун.

БРОНХИОЛИТИС. „Деца испод шест месеци или годину дана развију рецимо бронхиолитис, затим то су многи други вируси који могу да изазову упале плућа, бронхитисе и бронхиолитисе и код школске деце.”

За бронхитис смо сви чули, то је запаљење слузнице бронхија, одликује се лучењем слузи са елеменатима запаљења и бактерија у њој. Од дужине трајања зависи да ли је у питању акутни или хронични бронхитис.

Бронхиолитис (бронхопнеумонија) је запаљење плућа које почиње у крајњим бронхиолама. Болест се јавља у току разних инфекција горњих делова органа за дисање, септичких инфекција, код исцрпљених особа.

ПЕРИКАРДИТИС.Tакозвани перикардитиси код деце се појављују сезонски”, нагласио је на крају интервјуа доктор Вукомановић.

И ја на крају да кажем да је перикардитис запаљење перикардијума, а перикардијум или перикард је срчана кеса, омотач купастог облика изграђен од везивног ткива, који обавија срце.

***

Овде мини-речник специфичан је по томе што окупља греко-латинизме, дакле ради се о језику струке. Тај језик може бити неразумљив свима осталима, зато је понекад неопходно завирити у речнике.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара