Читај ми!

Ове године ћемо и ми изабрати реч која је обележила 2023. годину

Оксфордски речник прогласио је „риз“ за реч године. Ова реч описује шарм, привлачност, способност за привлачење супротног пола, а скраћеница је од речи харизма. У Србији је Филолошко друштво „Речи“ од ове године покренуло сличан избор, али како наводе гости Београдске хронике, Слободан Новокмет и Јована Јовановић из Института за српски језик, код нас ће се бирати три категорије речи године.

Ове године ћемо и ми изабрати реч која је обележила 2023. годину Ове године ћемо и ми изабрати реч која је обележила 2023. годину

Гост Београдске хронике Слободан Новокмет из Института за српски језик наводи да је то што различите генерације не говоре истим језиком нешто што је сасвим нормално. Свака генерација са собом носи неку врсту специфичног жаргона коју она ствара у одређеном тренутку у зависности од културолошког тренутка, од тога шта је било актуелно и из ког језика се позајмљују речи.

„И жаргон је нешто што се врло мења и различити жаргонизми из језика нестају, долазе нови, генерације различите имају различите пак речи које спадају у тај фонд жаргонизама. И сасвим је нормално да се између генерација ствара неки језички јаз“, напомиње Новокмет.

Зашто бирамо реч, лажиреч и нову реч године

Друштвено-лингвистичка културна манифестација избора за реч године је нешто што већ деценијама постоји у многим европским и светским језицима. Група лингвиста из Филолошког друштва „Речи“, часописа Новоречје Института за српски језик је пошла од тога да избори за речи године много тога говоре не само о језичким променама и дешавањима у лексичком систему, него и о друштву у коме живимо, о неким културним, политичким, економским и другим тековинама на које појачано обраћамо пажњу, које именујемо новим именима или о којима у одређеном временском периоду године за нама говоримо, објашњава Јована Јовановић гошћа Београдске хронике из Института за српски језик.

„Тако да је избор за реч године важна манифестација, не само лингвистичка и не нужно научна, иако се научници-лингвисти баве у овом случају тиме, него уопште. Дакле, речи године и кандидати за реч године одсликавају друштво у коме живимо“, додаје Јовановићева.

Шта је лажиреч

Једна од специфичности избора за реч године је и то што су уведене три категорије, напомиње Новокмет. Бираће се реч године, нову реч године и лажиреч године, која је многима и најзанимљивија.

„Она сама себе објашњава. Дакле, лажиреч је реч која на неки начин својим значењем прикрива оно што жели да искаже, на неки начин се говори о некој манипулацији језиком, жели да се прикаже нешто што је можда скривено, нешто што је у контексту. На пример, добар репрезент шта би могла бити лажиреч године јесте и колатерална штета. Или, на пример, када желимо да објаснимо шта је то данас елита. То је, на пример, био један од предлога за лажну реч године“, додаје гост Београдске хронике.

Једна од лажиречи која тренутно има највише гласова на сајту за гласање је толеранција, затим специјална војна операција уместо рат, синтагма којом желимо нешто да прикријемо, а не да именујемо ствари онаквима какве јесу, додаје Новокмет.

Јована Јовановић напомиње и да предлози речи за категорију лажиречи лингвисте нису много изненадили.

„Та идеја да се одређеном речју или изразом прикрива суштина онога што треба да буде речено, односно, ублажава се смисао, јесте у сваком друштвено-културном оквиру мање-више очекивано шта треба да буде на неки начин еуфемистички речено. Тако да ти предлози који су махом из сфере политике, економије, друштвених збивања нису неочекивани“, додаје Јована Јовановић.

Реч године

Када је у питању реч године, гости Београдске хронике напомињу да су у питању опште употребне речи које нису карактеристичне само за текућу годину.

„На пример, један од предлога је инфлација, рецимо да је то нешто што је врло карактеристично за наше поднебље, али и неке друге речи. Ни вештачка интелигенција није нова ствар, али ове године је нагло заживела и популаризовала се накнадно“, напомиње Слободан Новокмет.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара