Читај ми!

Насиље, четбот и економски тигар – речи године

Филолошко друштво „Речи“ које од ове године покренуло избор за реч, нову реч и лажиреч године саопштило је резултате избора који је вршен на основу интернет гласања и одлука стручног жирија.

Насиље, четбот и економски тигар – речи године Насиље, четбот и економски тигар – речи године

Jедна трећина од 30 речи које су ушле у финални избор има везу са насиљем. Тако онда насиље представља кровни појам који окупља све ове предлоге. Када се погледа збирна фреквенција тих једанаест предлога, видимо да на њу отпада огромна већина гласова, стоји у саопштењу Филолошког друштва „Речи“.

Насиље – Реч године 2023.

Шта је то у друштву у први план избацило баш ову групу речи? И ту је одговор толико јасан да га готово не треба ни изрицати. Бруталност онога што се десило у једној врачарској школи и још једног сличног догађаја у селима Дубона и Мало Орашје само дан касније, у толикој је мери шокирало нашу јавност да је засенило све остало што се ове године дешавало, стоји у образложењу.

Након ових трагичних догађаја говорило се о насиљу у породици, вршњачком насиљу, насиљу у друштву, итд. Жиг ове трагедије оставио је још дубље трагове јер се такве ствари у нашој култури у принципу не дешавају. Али трагедија у ђачким клупама није нажалост била једина манифестација насиља – већ другу годину насиље царује на украјинским пољима, а поткрај ове године трагедија се спустила и на Газу.

Кад се све то узме у обзир, насиље је оно што је највише обележило ову годину.

Четбот – Нова реч године

Јавност Србије заједно са тимом језичких стручњака изабрала је нову реч 2023. године. То је реч: четбот, која означава компјутерски програм на интернету који може да води разговор са човеком.

Вештачка интелигенције је 2023. године доживела несвакидашњи напредак увођењем нове генеративне технологије. Реч четбот изашла је у први план након лансирања апликације ChatGPT у марту 2023. године. Односи се на аутоматизоване компјутерске програме или софтверске апликације које комуницирају са људима преко интернета обављајући задатке на основу текстуалних упита.

Појава речи четбот мотивисана је непосредном потребом да се назове конкретан нови технолошки производ, а њена употреба у свакодневном говору нагло се проширила захваљујући његовом огромном друштвеном значају.

Настала је у енглеском из којег је директно ушла у српски заједно са производом који означава. Представља сложеницу састављену од две енглеске речи чет (енг. chat) и бот (енгл. bot), које су обе одраније интегрисане у систем српског језика. Реч бот је, иначе, скраћено од речи робот, коју је измислио Карел Чапек у својој чувеној драми Р. У. Р. из 1920.

Четботови су обучени на огромној количини текстуалних података са интернета. Током обуке, уче редослед речи у речници, усвајају граматику и структуру реченице, уче како се речи међусобно повезују. Када приме упит, генеришу велики број одговора на основу обучених параметара, а затим бирају најбољи који испоручују кориснику.

Иако су пуни самопоуздања и знају више него просечни људи, четботови могу направити грешке, јер они не стичу сопствено искуство него комбинују и репродукују научено. Предности које вештачка интелигенција доноси човечанству огромне су, али сe и бојазан која се уз њу везује не сме занемарити.

Штета коју вештачка интелигенција може да причини човечанству је велика и већ сада се мери тонама струје коју гутају ове паметне машине. Запањујућа је количина угљен-диоксида која се емитује у атмосферу током обуке овог великог неуронског језичког модела. И поред тога, речи предложене у избору Филолошког друштва „Речи“ показују да су вештачка интелигенција и четботови обележили 2023. годину.

Лажиреч године – економски тигар

У ужем избору за Лажиреч 2023. године жири Филолошког друштва „Речи“ је изабрао реч елита и израз економски тигар, који је изабран и за реч године.

У категорији лажиречи понуђен је избор речи који указује на различита људска уверења и животне погледе. Ту су општељудске вредности као истина, толеранција, које неки наши сународници доживљају као обесмишљене, има речи које откривају различите друштвене и политичке назоре и наклоности, има чак и спојева који су понуђени из других земаља, попут формулације дијалог Београда и Приштине или оних који су преузети из руских медија попут специјалне војне операције којим се прикрива рат.

Веза грабљиве азијске мачке са економским статусом треба да укаже на знатан економски раст и развој у кратком временском периоду. Међутим, ако стварни статус економије не одражава такав напредак, тада се израз користи с лажним намерама које могу укључивати покушај да се створи позитиван утисак без стварног покрића.

Сам назив економски тигар везује се за те државе у којима тигрова има, али је метафорички назив лако преместити и у други регион где их и нема, уз задржавање значења држава која се економски брзо развија. Када о економском развоју престане да се говори појмовима објективних метода процене економске успешности разговор се премешта у сферу фигуративног. То буди низ асоцијација, које носе нестабилнија и личније схваћена значења.

Србија замишљена као економски тигар тако лако може да буде величана или оспоравана, јер се сама процена њеног економског статуса преноси у област фитуративног говора. Eрупцију нове популарности овај спој добио током 2023. године када се проширио у употреби потцртавајући његов иронични смисао и неоснованост, што показују бројни примери новинских насловa.

Да ли је Србија екомонски тигар, је ли то реална слика наше економије или хвалисава слика која заслужује иронично оспоравање. Наиме, економски тигар је предложен у двема опречним категоријама – реч године и лажиреч године.

Више гласова од стране интернет гласача добио је као лажиреч. По мишљењу жирија, ова реч није утемељена у српској реалности, па је израз политички мотивисан и искоришћен за стварање нереалне слике. Зато је изабран за лажиреч 2023. године.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије