Читај ми!

Како је руски уметник ухватио дух Београда од пре сто година

У Галерији Руског дома отворена је изложба цртежа „Београд очима руског уметника“ Александра Свиридова, који је радио на мозаику у Храму Светог Саве у Београду.

Александар Свиридов је први пут у Београд дошао 2019. године и у српску престоницу, каже, заљубио се на први поглед.

Био је мање од месец дана и није имао много времена за обилазак, јер је монтажа мозаика у Храму Светог Саве била напоран и одговоран посао. Зато је сваки слободан тренутак користио да прошета улицама града и да оловком на папиру запише шапат старих кућа.

„Живим у Москви, студирао сам у Санкт Петербургу и то су веома лепи градови. Био сам и у многим другим градовима у Русији, али такав какав је Београд никад нисам видео. Он је као нека пита, има толико много историјских слојева од древног Рима до данас. Невероватна енергија и духовност и то ме је инспирисало да цртам стара здања и куће. Док сам цртао мислио сам о томе како је Београд изгледао пре Првог светског рата. Старе куће могу да вам причају о животу као и неки стари човек. Ја сам се стално питао ко је ту живео, колико генерација, шта им се дешавало. Желео сам да пренесем на папир дух Београда, како сам га као уметник доживео“, каже Свирдов
У Београд је долазио још три пута, али тада увек спреман, са ликовним прибором у торби.

„Када цртам то је моје уметничко виђење онога што видим пред собом. Могу нешто да додам, да променим да бих ухватио ту енергију и дух града. Цртам бојицама на већ обојеном папиру којим се увијају поклони, а белом оловком постижем ефекат који подсећа на технику старих мајстора. Тако цртежи представљају дух Београда од пре сто година. Он је то сачувао у себи, за разлику од Москве у којој се много гради и рестаурира и то је за грађане дивно. За мене као уметника тако се губи дух града и већу вредност има руинирана кућа због те њене текстуре и историјске приче. Зато у Београду имам неодољиву потребу да стално цртам“, додаје руски уметник.

Александар Свиридов је по образовању позоришни сценограф а ради као рестауратор. Цртање је страст и неописива потреба коју не може у потпуности да објасни нарочито када је Београд у питању. Зато планира поновни долазак, али на неко много дуже време.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво