Читај ми!

Медаље за љубав и верност добило 12 српских породица из земље и региона

У Руском дому у Београду додељене су "Медаље за љубав и верност". Награђено је 12 породица из Србије, са Косова и Метохије, из Републике Српске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Добитници су породице са више деце и брачни парови који, како је наведено, живе у миру и слози, поштујући традиционалне породичне вредности.

Радосава Вукмировић са Косова и Метохије зна шта значи реч породица. Она је је поносна добитница медаље за љубав и верност, а њен брак који траје шест деценија вредан је дивљења.

“Родила сам седморо деце и та деца су још више љубав означавала и давала између мене и мужа, тако да смо са њима били срећни. Било је дана и трзавица, као и свуда. Дете и мајка се посвађају, а камо ли муж и жена, али никад нисмо узели то за зло. Претрпи се много тога ако мислиш да успеш и ако мислиш да не растужиш породицу“, каже Радосава Вукмировић.

Рецепт за успешан брак и здраву породицу не постоји, али неки знају шта је важно.

“Поштовање. Љубав брзо прође, остаје поштовање, међусобно уважавање и остају деца. Што је већа породица, то је већи код нас у породици склад био“, каже добитник признања Душан Пророковић.

Иницијатива покренута у Русији, уз подршку Руске православне цркве, залагањем Руског Дома, нашла је пут до српског народа.

“Ми смо у Руском дому помислили - зашто не би та лепа идеја нашла пут и до српских срца, јер те породичне вредности су нешто што наша два братска народа деле одувек“, истиче Вјачеслав Чарски, заменик директора Руског дома у Београду,

Слога и разумевање између брачних другова основа су сваке добре породице, независно од броја деце, рекао је патријарх српски Порфирије.

“У времену у којем влада индивидуализам, себичност, брига о свом комфору, глобално, независно од свих других изазова и проблема у којим савремени човек живи, велика је ствар да постоје породице, брачни парови који су спремни да препусте бригу о броју чланова породице Богу“, поручио је патријарх.

Свечаности у Руском дому присуствовали су високи представници Српске православне цркве и подворја Руске православне цркве у Београду, као и представници Амбасаде Руске Федерације у Србији.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара