Читај ми!

Дуг, емотиван аплауз на премијери РТС-ове серије „Сабља“ на Канском фестивалу

Светска премијера РТС-ове серије „Сабља“ одржана је у чувеној дворани „Лимијер“ где је поздрављена искреним и дугим аплаузом. „Сабља" је једна од осам серија из целог света које су одабране за овогодишњу главну такмичарску селекцију Канског фестивала, који се одржава од 5. до 10. априла.

После светске премијере и приказивања прве две епизоде серије Сабља, јасно је да РТС има серију за светску и европску публику.

У великој дворани „Лимијер“ дугим аплаузом је публика, а и критичари поздравила ауторе и глумце. И сви се слажу у једном, да је изузетно значајно што се у Кану чуо српски језик, што се гледала српска серија.

„Моји утисци после гледања серије су се први десили у Београду. Овде се само потврдило оно што ми се допало. Имао сам прилике да још боље да уђем у неке ствари као гледалац. Аплауз је био толико искрен, дуг, да је полако прелазио у емотиван. И поносан сам, срећан сам и постиђен сам, и онако, баш сам као млада пред удају. Не знам како другачије да кажем, али пре свега поносан сам“, рекао је глумац Љубомир Бандовић који у серији тумачи улогу полицајца.

Према његовим речима, у Кану је постигнуто много тога.

Како сад отићи на Оскара после овога, нема смисла. Ово јесте, како неки кажу, део врхова које треба човек да прође у животу. Ово јесте нешто чему се не надаш, али за шта у тишини радиш и што прижељкујеш“, истакао је Бандовић и додао да је изузетно важно што је на Канском фестивалу велика екипа из Србије.

Према његовим речима, неки су и самоиницијативно дошли и платили боравак и пут, што показује колико им је стало да серија буде прихваћена.

Љубомир Бандовић тумачи једног од главних јунака, полицајца Ракића.

С обзиром на то да серија није ни прављена са идејом, нити је испало да је црно-бела, у смислу начина мишљења, идеолошког или било каквог, трудио сам се да направим човека, јер ви у суштини као глумац ако вам не дају бели мантил, не можете да играте лекара. И ја сам само покушао да играм човека који се бави једним од најродољубивијих послова, и који то покушава да уради на најбољи могући начин уз помоћ својих колега“, објашњава Бандовић.

Како цењени уметник наводи, било је тешко, али не жали због тога јер серија по квалитету није иза врхунских серија.

Глумац Драган Мићановић истиче да је дан у Кану био величанствен: Од првог сусрета са организаторима па до приказивања две епизоде наше серије било је величанствено. Након тога један диван емотиван аплауз. Могу да вам кажем да имамо јако добру серију и да ће врхунац нашег утиска ипак бити приказивање серије на РТС-у када са нашом публиком поделимо оно што смо већ поделили са страном.

Мићановић у Сабљи тумачи Зорана Ђинђића и за улогу наглашава да је један од највећих глумачких изазова које је имао у каријери.

Наћи праву меру, оживети лик, ја стално то понављам, концентрисали смо се на драмску серију и да овај драмски лик који је био преда мном, поставим као задатак. Било је тешко, али кад погледате сву ову атмосферу у Кану и реакцију публике, онда некако све тешкоће заборавите и уживате у тренутку“, нагласио је Мићановић.

Коаутор серије и редитељ Горан Станковић наводи да је без сумње један од највећих снова свих филмских стваралаца да имају премијеру свог остварења управо у Лимијеру, у Кану, што је жеља која се њему испунила.

Мени, коаутору серије Владимиру Тагићу, глумачкој, ауторској екипи најважније је да серија буде приказана у Србији, тако да ће најиузбудљивији део бити премијера на РТС-у“, поручио је Станковић.

После Канског фестивала и српских фестивала, серија Сабља биће приказана на РТС-у.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво