Политички трилер „Сабља“ – пројекат на којем се радило пет година пред гледаоцима РТС-а 24. фебруара

У МТС дворани премијерно су приказане прве две епизоде дуго очекиване серије „Сабља“ – политичког трилера који се бави убиством премијера Зорана Ђинђића, као и догађајима пре и после 12. марта 2003. године. Глумци и продукција наводе да су задовољни и поносни на пројекат на којем се радило више од пет година. Серија ће се пред гледаоцима наћи од 24. фебруара суботом и недељом у 20.05 на Првом програму РТС-а.

Политички трилер „Сабља“ – пројекат на којем се радило пет година пред гледаоцима РТС-а 24. фебруара Политички трилер „Сабља“ – пројекат на којем се радило пет година пред гледаоцима РТС-а 24. фебруара

Држећи се фактографије, али уз уметничку слободу идејни творци серије Сабља Владимир Тагић и Горан Станковић са тимом сценариста склопили су мозаик и потрудили су се да дају пресек друштвено-политичке ситуације у земљи од деведесетих до двехиљадитих година и да дочарају атмосферу неизвесности која је владала након убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године у Србији.

Прве две епизоде трилера Сабља премијерно су приказане новинарима у МТС дворани.

Горан Станковић рекао је да су концепт серије о убиству премијера Ђинђића направили 2019. године на позив генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића.

"Ми смо већ 2019. године један концепт смислили и презентовали. Међутим, онда је прошло скоро пет година док смо се позабавили свом могућом фактографијом која је нама била присутна и доступна. Затим попричали са сведоцима за које смо сматрали да су релевантни за ову тему јер је одговорност за тај догађај и личност Зорана Ђинђића изузетно велика. Ми смо просто дали себи једно време, нисмо хтели да то буде инстант, као што је сад нека мода, хтели смо стварно да јој посветимо оно што она заслужује", рекао је Станковић.

Владимир Тагић сматра да је временска дистанца од 21 године сасвим довољна и да се од тада доста тога променило.

"Мислим да постоји сасвим довољно и доказа и чињеница и ствари које о тој серији треба да се кажу. Зоран Ђинђић је вероватно најзначајнија политичка фигура нашег доба и овај догађај је дефинитивно преломна тачка српског друштва и најбоље осликава оно што смо ми били деведесетих, оно што смо били почетком 2000-их, и оно што смо дан данас", оценио је Тагић.

Драган Мићановић, који тумачи лик премијера Зорана Ђинђића, након премијере је рекао да је био веома узбуђен и да још трепери пошто је видео прве две епизоде јер их је гледао први пут.

"Заиста мислим да смо направили једно добро драмско дело. Ја, као глумац, бавио сам се драмским ликом који су пред мене поставила ова два дивна млада редитеља (Тагић и Станковић). Хвала им на томе што су ме убацили у овакав један изазов", навео је Мићановић.

Истакао је да до сада у каријери није имао деликатнији глумачки задатак, као и да му је најтеже било снимати сцене на аутентичним локацијама на којима су се догодили поједини трагични догађаји.

"Ми смо се у старту договорили да нећемо правити имитацију. То би дерогирало драмски лик. Нити ја личим на Зорана, онолико колико су могли да направе маску са само седим и можда само потамнели обрве. То је све што смо радили од маске и од шминке, али смо се договорили да не изоставимо неке карактеристике везане за покојног премијера Зорана Ђинђића. Нисмо хтели да се лишимо тог врцавог говора, тих брзих мисли и његове брзине, а нарочито те енергије којом је пленио", истакао је Драган Мићановић.

Осим Драгана Мићановића, у главним улогама гледаћемо Милицу Гојковић као новинарку Даницу Мандић, Љубомира Бандовића као полицајца Бориса Ракића и Лазара Тасића као Уроша Ристића-Малог.

У серији играју и Јасна Ђуричић, која тумачи лик Даничине мајке, Дубравка Ковјанић игра Лазарову мајку, Марко Грабеж игра Чедомира Јовановића, Бебу Поповића Марко Марковић, Душана Михајловића Срђан Милетић, Зорана Живковића Игор Боројевић, Радета Булатовића игра Миодраг Крчмарик, Радета Марковића Гојко Балетић, Јовицу Станишића Изудин Бајровић, а Војислава Коштуницу Предраг Бјелац.

У причи о убиству премијера и акцији Сабља неизоставни су и ликови Милорада Улемека – Легије (тумачи га Сергеј Трифуновић), Милета Луковића – Кума (Милош Тимотијевић), браће Симовић (Марко Гиздавић и Ненад Хераковић), Звездана Јовановића (Бојан Кривокапић), Дејана Миленковића – Багзија (Милош Ђуровић), Љубише Бухе Чумета (Љубиша Миличић), Љиљане Бухе (Анђелика Симић).

У серији Сабља играју и бројни глумци из региона – Тихана Лазовић тумачи Ружицу Ђинђић, Бојан Навојец игра Душана Спасојевића, Дино Бајровић игра Сретка Калинића, Феђа Штукан игра полицајца који сарађује са Борисом (Љубомир Бандовић), док Златко Далић тумачи лик Борисовог таста.

Гледаоци ће имати прилику да прате серију Сабља од 24. фебруара, суботом и недељом у 20.05 на Првом програму РТС-а.

Премијера серије „Сабља“
четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво