Џим Шеридан: Важна истина налази се у српским филмовима

Почео је 12. Београдски ирски фестивал. Отворио га је чувени редитељ Џим Шеридан, а део програма Фестивала чини и ретроспектива његових филмова. Фестивал траје до 18. марта.

Џим Шеридан нам је својим филмовима приближио ирску културу, менталитет народа, начин живота. Три и по деценије дугу филмску каријеру почео је са 40 година. За свој деби Моје лево стопало, причу о животу Кристија Брауна, ирског уметника који је, упркос церебралној парализи, користећи само лево стопало, научио да слика и пише, номинован је за Оскара.

„Када смо снимали тај филм, нисам могао да претпоставим да ће бити тако успешан. Био сам сигуран да ће улога Данијела Деј Луиса бити изузетна, иако тада нисам био свестан структуре приче и како сам све урадио, али када погледам уназад, задовољан сам. Много тога се променило у филмској индустрији од тада. Дигитализација је одузела магију филму, спектакли су прецењени, а права драма потцењена. То треба да се промени“, објашњава Шеридан.

Номинације за Оскара уследиле су и за његова наредна остварења Поље, У име оца за који је награђен Златним медведом у Берлину, као и за драму о породици ирских миграната у Њујорку, филм У Америци.

Својим наградама додао је и Златни печат Југословенске кинотеке, који му је уручен на отварању 12. Београдског ирског фестивала.

„То је фантастично. Волим традицију југословенског, српског филма. Волим Кустурицу, музику у његовим филмовима. Дом за вешање је у мојих топ пет омиљених филмова свих времена. Врло важна истина се налази у вашим филмовима и важни моменти историје су у њима осветљени. Заиста поштујем вашу кинематографију“, истакао је Шеридан.

На Београдском ирском фестивалу биће приказани и Шериданови документарци о чувеним ирским глумцима Питеру О'Тулу и Ричарду Харису.

Поред богатог филмског програма, фестивал нам доводи и Теа Доргана кога називају „највећим живим песником Ирске“, позоришну трупу из Даблина "Fishamble" и представу Краљ која је главном глумцу, Пету Киневану донела престижну награду „Сер Лоренс Оливије“.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво