Читај ми!

Век од рођења Миће Поповића Југословенска кинотека обележава изложбом

Изложбом „Филмско платно Миће Поповића“ и циклусом филмова Југословенска кинотека је обележила век од рођења академика Миодрага Миће Поповића, уметника чије стваралаштво спада у највише домете српске и југословенске културе друге половине 20. века.

„Одувек је сликару био сан да се форма покрене“, рекао је Мића Поповић чији су филмови настајали током шездесетих година у време југословенског црног таласа. Кроз различите теме и епохе бавио се питањем моралних вредности и психологијом ликова, уз изражену ликовну естетику коју је преносио из сликарства у кинематографију.

„За Мићу Поповића се неретко каже да је заправо био гласноговорник маргиналаца. Али не само то, већ и да је кроз своје ликове проговарао највише и о себи. Сви они јунаци који су се супротсављали некаквим друштвеним нормама остајали су по страни, што се на крају показало и кроз његово стваралаштво и кроз судбину његових филмова“, наводи Маријана Терзин Стојчић.

Човек из храстове шуме, Рој, Хасанагиница и Делије су остварења којима се велики уметник доказао и као филмски аутор. После 1970. године се није враћао филму, делом због цензуре, а највише јер је био посвећен сликарству.

Лик Гвоздена из филма Делије ког је тумачио Данило Бата Стојковић постао је главни јунак „сликарства призора“ Миће Поповића.

„Публика може видети различите материјале из нашег Архива, затим материјале који нам је уступила породица Поповић, то су руком писани сценарији, књиге снимања, цртане скице, оригинали“, додаје Маријана Терзин Стојчић.

До краја године у Југословенској кинотеци могу се видети и костими из филмова Миће Поповића који су изложени први пут после скоро 60 година.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара