Читај ми!

„Господар” Јурија Бикова најбољи филм 52. ФЕСТ-а

Уручење награда ,,Београдски победник" и премијера филма „Руски конзул'', у којем је последњу улогу одиграо Жарко Лаушевић – на затварању 52. ФЕСТ-а.

„Београдског победника" за најбољи филм 52. ФЕСТ-а добио је Господар, руског редитеља Јурија Бикова. Младен Ђорђевић награђен је за режију филма Радничка класа иде у пакао који је понео и признање „Небојша Ђукелић'' за најбоље регионално остварење.

Ауторке из Хрватске Славица Шнур и Влатка Воркапић добиле су награду за сценарио филма Света породица који је инспирисан истинитим догађајима.

„Тако је ово једна прича о једној славонској обитељи која има једну тајну која је мучи и скривајући ту тајну заправо почињу се догађати ствари које су као резултат пуно лошије него да су ту тајну отворили и испричали", рекла је редитељка Влатка Воркапић.

Глумачке награде припале су палестинском глумцу Салеху Бакрију за улогу у филму Учитељ и Ивани Вуковић за ролу у топлој породичној причи За данас толико, најбољем српском филму који је добио признање названо по оснивачу ФЕСТ-а – Милутину Чолићу.

„Хвала публици која ових дана несебично дели себе са нама, заправо својим утисцима. Хвала свима...", рекла је глумица Ивана Виковић.

Част да затвори 52. Фест припала је Руском конзулу редитеља Мирослава Лекића, насталом по роману Вука Драшковића. Филм је посвећен Жарку Лаушевићу, који је у тандему са Небојшом Дугалићем, одиграо последњу улогу.

Радња се дешава у Призрену, почетком 70-их година, где је доктор из Београда после смрти пацијенткиње послат по казни партије. Ту упознаје професора историје, наизглед психијатријског пацијента, који се представља као руски конзул.

„Ово је нека тема која непрекидно носи смрт као последицу онога што се дешава. Ми смо хтели да направимо филм о животу, да постоји могућност живота, да не користим тај већ помало истрошени израз – суживота, али он јесте прецизан", изјавио је редитељ Мирослав Лекић.

ФЕСТ су обележили и гостовања двоструког добитника Оскара, иранског редитеља Асгара Фархадија, и Лордана Зафрановића који је за ову годину најавио премијеру свог животног пројекта, филма Златни рез 42 - Дјеца Козаре.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво