На 52. Фесту филмски аутори из целог света

Главни такмичарски програм 52. Феста окупио је филмске ауторе из целог света. За награду "Београдски победник" у шест категорија надмеће се 17 филмова, међу којима су и остварења из Србије и региона.

Добитник „Београдског победника“ 2020. године бразилски редитељ Карим Ајнуз враће се на Фест са костимираним трилером Краљичина игра, чија се радња одвија на двору Хенрија осмог. У првом плану је Кетрин Пар, последња од шест жена суровог монарха, једина која није била плаве крви и једина која га је надживела. Краљевски пар играју оскаровка Алисија Викандер и Џад Лоу.

"Фасцинантно у вези ње је то што је била веома префињена жена која је много полагала на образовање. Мени као редитељу је било занимљиво како је успела да избегава смрт све време, а била је под влашћу веома насилног човека. Успела је истраје у стварима које су јој битне и имала је емоционалну интелигенцију какву бих и сам волео да имам", рекао је редитељ Карим Ајнуз.

Протекли викенд на Фесту обележио је филм Радничка класа иде у рај редитеља и сценаристе Младена Ђорђевића. Мрачна драма са елементима хорора и црног хумора прати групу "губитника транзиције" за које је правда недостижна и они се у жељи за осветом окрећу окултизму и натприродним силама.

"Заправо, главни јунак је група. То је филм о групи радника који су остали без посла и мислим да је оно ново и свеже што овај филм може да понуди то је да ти профи глумци глуме као натуршчици, имају ту аутентичност, а заиста та аутентичност натуршчика је незаменљива", рекао је редитељ Младен Ђорђевић.

Остварење Само кад се смијем редитељке Вање Јуранић приказује пут од наизглед идиличног брака до насиља у породици. До промене у односу долази када Тина изрази жељу да завши факултет који је напустила због трудноће. За најбољу женску улогу Тихана Лазовић је награђена "Златном ареном" у Пули.

"У моменту када креће злостављање она се затвара. Међутим, у њој је и даље та борба, она жели изаћи из тога, не само због себе, него и због своје малолетне девојчице, али не наилази на никакву потпору - ни институције, ни цркве, ни своје мајке, напросто је осуђена сама на себе", истакла је глумица Тихана Лазовић.

Међу премијерама које се очекују у оквиру главног такмичарског програма 52. Феста су филмови Марка Ђорђевића За данас толико и Јорговани Синише Цветића у коме главне улоге тумаче Иван Босиљчић и Слобода Мићаловић.

 

 

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво