Филмски хитови 52. Феста – награђивана остварења стижу пред београдску публику

Међу филмским хитовима које не треба пропустити на 52. Међународном филмском фестивалу – Фест, који траје од 23. фебруара до 3. марта, налазе се и филмови који на београдски фестивал долазе већ овенчани престижним наградама, али и они који су у трци за награду Америчке филмске академије.

Међу бројним остварењима која на Фест стижу са признањима је „Бартонова академија" (The Holdovers) Александра Пејна, која отвара фестивал, а која је већ награђена Златним глобусом за главну мушку улогу у комедији или мјузиклу, коју је понео Пол Ђамати, као и за споредну женску улогу која је припала Девајн Џој Рендолф. Приказан је и на фестивалима у Торонту, Лондону, Бусану, Талину, Солуну, Торину и Маракешу.

„Бартонова академија" овогодишњи је кандидат за Оскара у неколико категорија, међу којима су: најбољи филм, главна мушка улога, споредна женска улога, оригинални сценарио.

Улоге у Пејновом филму, који је већ оцењен као „шармантна, деликатно написана и истанчано одглумљена комедија" играју: Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Kери Престон, Брејди Хепнер и други.

Француски филм „Анатомија пада" Жистин Трије, који се приказује у селекцији Гала Плус, има номинацију за Оскара за најбољу женску улогу за Сандру Хилер, али и још четири номинације: најбољи филм, режија, оригинални сценарио, монтажа.

За овај филм Трије је већ понела Златни глобус за најбољи страни филм и сценарио у тандему са Артуром Хараријем.

„Анатомија пада" понела је и канску „Златну палму", те Европску филмску награду за најбољи европски филм, режију, глумицу (Сандра Хилер), сценарио и монтажу.

Остварење Џона Глејзера „Зона интереса" из програма Гала Плус има пет номинација за Оскара: за најбољи филм, најбољи међународни филм, режију, адаптирани сценарио и звук.

Филм је већ награђен у Kану Гран пријем, наградом Фипресци критике и Европском филмском наградом за најбољи звук. Ово је филм са три номинације за Златни глобус, за најбољи филм – драму, најбољи страни филм, музику. Улоге тумаче: Сандра Хилер, Kристијан Фридел, Макс Бек и други.

Италијанско-белгијска копродукција „Ја капетан", редитеља Матеа Гаронеа, биће приказана у селекцији Фест Мастерс. Овај филм номинован је за Оскара у категорији најбољи међународни филм и оригинални сценарио.

Гаронеу је за овај филм у Венецији припала награда за најбољу режију, а Сејдоу Сар за најбољег младог глумца. У Сан Себастијану наглада публике за најбољи европски филм припала је баш овом остварењу, а има и две ЕФА награде (најбољи европски филм, режија).

Документарац „Четири ћерке", копродукција Француске, Туниса, Немачке и Саудијске Арабије редитељке Kаутер Бен Ханиа, има номинацију за Оскара за најбољи документарни филм.

Филм прати живот Олфе, Тунишанке и мајке четири ћерке и део је селекције Доку Фест.  Филм је понео и награду „Златно око" за најбољи документарни филм у Kану, али и специјалну награду на фестивалу у Чикагу и награду за најбољи документарни филм у Филаделфији.

Уметник Хајао Мијазаки на Фесту се представља анимираним филмом „Дечак и чапља" који је номинован за Оскара за најбољи анимирани филм.

Ово остварење освојило је Бафта награду за најбољи анимирани филм, Златни Глобус за најбољи анимирани филм, као и награду критике Critics Choice Award 2024.

Програм Феста доступан је овом сајту.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво