Филм „Периферија“ најбољи на „Аниманими“

Филм француског аутора Давида Кокар-Дасоа „Периферија“ добио је главну награду Златни штифт Међународног фестивала анимираног филма „Аниманима 2016“, док је посебна награда жирија додељена анимираном филму „Љубав“ мађарске ауторке Реке Бучи.

Специјална признања жирија добили су филмови Изнервирало би ме да умрем тако млад португласког аутора Филипа Абранчеса, Путујућа земља чији су аутори Весела Данчева и Иван Богданов из Бугарске и Ризом француског аутора Бориса Лабеа.

О наградама и признањима главног такмичарског програма одлучивао је међународни жири кога су чинили аниматори Коџи Јамамура из Јапана, Изабела Плућинска из Пољске и Фернандо Галрито из Португала.

Жири конкуренције филмова за децу, у коме су били Ана Ида Орош из Мађарске, Вук Палибрк из Србије и Тес Мартин из Америке, прогласио је за најбоље анимирано остварење за децу и новоустановљену награду Перископ уручио филму Октопод немачке ауторке Јулие Окер.

Специјалну награду жирија добио је филм за децу Новембар француске ауторке Маржолен Перетен, специјално признање жирија добио је филм Град звани паника: бука сивила, чији су аутори Венсан Патар и Стефан Обије из Француске.

На Међународном фестивалу анимираног филма „Аниманима 2016“, који је организован десети пут у Дому културе у Чачку од 7. до 11. септембра, у главном такмичарском програму приказано је 46 филмова из 23 државе, а у конкуренцији филмова за децу 24 остварења из 13 земаља.

Организатор „Аниманиме“ је Дом културе у Чачку, а покровитељи Град Чачак и Министарство културе Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво