Отворена десета „Аниманима“

Јапански аниматор и редитељ Коџи Јамумурa у Чачку је отворио 10. међународни фестивал анимираног филма. Уметнички директор фестивала Милен Алемпијевић истиче да ће Јамамура одржати специјални програм ретроспективе својих филмова и бити члан жирија. Осим њега, у жирију је и Фернардо Гарлито из Португала, уметнички директор тамошњег фестивала „Монштра“ у Лисабону и Изабеле Проћинска, аниматорка из Пољске.

Уметнички директор фестивала наводи да посетиоци фестивала могу да виде шест главних пројекција, три пројекције такмичарског програма за децу у терминима од 12 сати, два дугометражна филма новије продукције, један за одрасле у 22:30 и један за најмлађе у 14 сати у недељу.

„Такође, специјалне програме наших гостију као што су португалска анимација, ретроспектива Изабеле Проћинске, ретроспектива филмова Нуку филма из Естоније који ће представити гошћа Керди Ленго и читав низ тематских вечери, укључујући и пратеће програме“, додаје Алемпијевић.

После отварања уследио је концерт вокално инструменталног састава „Лимунада“ док се на затварању у недељу 11. септембра очекује „Краљ Чачка“.

Алемпијевић додаје да се на овогодишњој „Аниманими“ очекују и две занимљиве изложбе, једна документарна која бележи важне податке десетогодишњице фестивала и друга аутора Давора Громиловића, сјајног визуелног уметника из Сомбора.

„Фестивал је доста одмакао у односу на почетке, у смислу квалитета програма и физичког обима програма, као и саме организације. Унапредили смо и инфраструктуру која је неопходна за одржавање фестивала“, рекао је уметнички директор.

Према његовим речима, „Аниманима“ не спада у ред популарних манифестација, како у Чачку тако и у Србији. Додаје да постоје још три фестивала анимираног филма и деле исту судбину.

„Манифестација је од великог значаја за културу, али за пробрану публику“, рекао је Алемпијевић и навео да је фестивал некомерцијална манифестација, не зарађује од наплате улазница и нема свој сувенир, што већина фестивала има.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара