Златни лав филипинској драми "The Woman Who Left"

Најсјајнија награда најстаријег филмског фестивала на свету отишла је у руке филипинског редитеља Лава Дијаза чија драма "The Woman Who Left" је проглашена за најбоље остварење на 73. Мостри! Два режисера заслужила Сребрног лава Амат Ескаланте за "The Untamed" и Андреј Кончеловски за филм "Paradise". Најбољи глумци Ема Стоун и Оскар Мартинез.

Златни лав филипинској драми "The Woman Who Left" Златни лав филипинској драми "The Woman Who Left"

Свечаном доделом награда, после 11 дана посвећених филму, вечерас се у Венецији завршило 73. издање Мостре.

Остварење Nocturnal Animals донело је Тому Форду Гран-при 73. Мостре. 

Два Сребрна лава додељена су за режију: Амат Ескаланте награђен је за остварење The Untamed (La Region Salvaje) и Андреј Кончеловски за филм Paradise.

За изузетну мушку ролу награду је добио Оскар Мартинез за улогу у филму The Distinguished Citizen. Међу дамама најбоља је била Ема Стоун, која је тумачила Мију у филму Ла Ла ленд.

Nајбољи сценарио написао је Ноа Опенхајм (филм Џеки).

Специјална награда жирија отишла је у руке ауторке филма The Bad Batch Ане Лили Амирпур.

Двадесет остварења у трци за Златног лава

У конкуренцији за Златног лава, осим филма На млечном путу Емира Кустурице, су и Ла Ла ленд редитеља Демијена Шазела Лепи дани у Аранхуезу Вима Вендерса, филм Теренса Малика Voyage of Time, трилер модног дизајнера Тома Форда Nocturnal Animals, биографски филм Џеки са Натали Портман, Paradise Андреја Кончаловског, Arrival Денија Вилнева, The Bad Batch Ане Лили Амирпур, Brimstone Мартина Кулховена, The Distinguished Citizen, The Blind Christ, Франц Франсоа Озона, The Light Between Oceans, Piuma, Ови дани Ђузепеа Пићонија, Spira Mirabilis, The Untamed, The Woman Who Left, A Woman's Life

Такмичарски програм затворен је синоћ када је приказан и филм Емира Кустурице. Велико интересовање на Мостри владало је за ново остварење најнаграђиванијег српског редитеља, а италијански и светски медији похвално су писали о остварењу На млечном путу.

Кустурицу су помињали као једног од фаворита у овогодишњој трци за Златног лава.

Главне улоге у Кустуричином остварењу, осим редитеља, тумаче Моника Белучи, Предраг Мики Манојловић и Слобода Мићаловић.

На млечном путу најављен је као епска авантура, прича о љубави и рату инспирисана Кустуричином приповетком У змијском загрљају из књиге Сто јада

Емир Кустурица је два пута награђен у Венeцији. Златног лава добио је 1981. године када се публици представио остварењем Сећаш ли се Доли Бел. Сребрног лава добио је 17 година касније за филм Црна мачка бели мачор

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво