Берлинале отворено са „Нико не жели ноћ“

Филмом шпанске редитељке Исабел Коишет, у Берлину је свечано отворен календарски први од три највећа светска фестивала. За престижног Златног медведа такмичиће се 19 филмова, а о наградама ће одлучивати жири на чијем челу је прослављени амерички независни редитељ Дарен Аронофски.

Берлински фестивал поноси се традицијом да пласира политички релевантне филмове окренуте стварним проблемима данашњице.

Уколико се већи део селекције упореди са светским вестима, више је него јасно да се програм ове године бави главним друштвеним и политичким питањима.

Филмови нуде дозу верскога фанатизма, злостављања деце, проблема са анорексијом, а пре свега третирају теме сиромаштва.

„Филм који ће оставити највећи утисак на нас може бити било ког жанра. Сви ми у жирију желимо да будемо дирнути. То је осећање које имате кад одгледате сјајан филм. Сви овде желимо да доживимо једно сјјано искуство“, каже председник фестивалског жирија Дарен Ароновски.

Берлинале ставља акценат и на домородачку културу Јужне Америке као и на женска питања.

За сам фестивалски почетак, историјска драма „Нико не жели ноћ" са оскаровком Жулијет Бинош посвећена храбрим женама и амбициозним мушкарцима, импресиван је портрет жена које се суочавају са екстремним условима на Гренланду почетком 20. века.

„Важно је бити човек, јер сви ми у западном свету мислимо да знамо све, да све поседујемо, а други нам говоре да то нису правила игре“, истакла је Жилијет Бинош.

Берлинале нуди и гламур великих холивудских продукција, али у исто време добија и критике.

Тако ће се овај фестивал у центру филмских збивања наћи због филмске адаптације бестселера „Педест нијанси сива" као и појављивања Кејт Бланшет због улоге Пепељугине маћехе новој екранизацији бајке у режији Кенета Бране.

Зато са Берлинала на Београдски Фест ускоро стижу три квалитетна уметничка филма пољски „Тело" немачко остварење „Док сањамо" и исландски „Девичанске планине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво