„Ничије дете“ премијерно на Фесту

Дуго очекивана домаћа премијера вишеструко награђиваног филма „Ничије дете“ заказана је за 28. фебруар. Прва пројекција је у Великој дворани Центра „Сава“, у оквиру Феста, а репризе су 1. марта у биоскопу „Фонтана“ и Дому културе Студентски град.

Дебитантски играни филм Ничије дете, сценаристе и редитеља Вука Ршумовића, у продукцији Мише Могоровића, освојио је у последњих неколико месеци, од светске премијере у Венецији, десетак награда на различитим фестивалима широм света уз изузетан пријем код публике, преноси Танјуг.

Ршумовићево остварење је базирано на истинитој причи о дивљем дечаку (игра га Денис Мурић) кога су средином осамдесетих година 20. века ловци пронашли међу вуковима у шуми у планинама Босне и Херцеговине, након чега је послат у Београд у дом за незбринуту децу да се социјализује.

Супротно предвиђањима, дечак, који насумично добија име Харис, почиње убрзано да се развија и склапа пријатељства. Почиње рат у БиХ, а у дом стиже писмо од локалних босанских власти којим се захтева Харисов брзи повратак...

У филму, поред Мурића, играју деца Павле Чемерикић и Исидора Јанковић и глумци Милош Тимотијевић, Тихомир Станић, Борка Томовић, Горан Шушљик, Зинаида Дедакин, Бранка Шелић, Михаило Лаптошевић, Драгиња Вогањац, Марија Опсеница, Љуба Тодоровић и Бора Ненић.

Директор фотографије је Дамјан Радовановић, коме је ово такође први играни филм.

Најновије у низу међународних признања за Ничије дете је награда за најбољи филм у селекцији New Voices / New Visions 26. Међународног филмског фестивала у Палм Спрингсу, где је почетком јануара имао северноамеричку премијеру.

Пре тога, у децембру, на међународном фестивалу REC. Tarragona у Шпанији добио је награду публике, у новембру главну награду за најбољи филм на смотри Међународна недеља критике у Каиру, а у октобру награду публике за најбољи дугометражни филм на 12. Загреб филм фестивалу.

Такође, млади Денис Мурић освојио је јесенас признање Child Protection Special Mention Award на фестивалу у Абу Дабију.

Филм је реализован у продукцији Мирослава Могоровића из куће "Art & Popcorn" из Београда, копродуценти су Радио-телевизија Србије, "Baboon Production" из Србије, „Кинорама“ из Хрватске.

Ничије дете су подржали Филмски центар Србије, Град Београд и Министарство културе и информисања Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво