Финиш „7 величанствених“

Пројекцијом француског филма „Правила игре“ вечерас се у Великој дворани Центра „Сава“ завршава 11. Фестивал европских дугометражних документараца.

За 11. идање фестивала „7 величанствених“, који је почео 30. јануара, седам врхунских модерних документараца у продукцији Холандије, Велике Британије, Шпаније, Данске, Португалије, Финске и Француске одабрали су стални селектор, филмски посленик из Данске Туе Стин Милер и директори и оснивачи фестивала Зоран и Светлана Поповић.

Остварење Правила игре заједно потписују Клодин Бори и Патрис Шањар, који су већ учествовали на београдском фестивалу са филмом о имигрантима Дошљаци.

Овога пута они из непосредне близине прате људе који траже посао. Муке те врсте су готово универзалне - кандидати морају да представе комерцијалну верзију себе и да, пре свега, играју по правилима.

У фокусу је група младих који немају радну дозволу и долазе у консултантску агенцију за запошљавање на северу Француске. Кроз низ живих епизода виде се њихове фрустрације, неуспеси и успеси током више месеци колико траје обучавање, а филм открива апсурдност тих нових правила игре.

Премијера је била у Кану, а затим је овај филм добио Златну голубицу на фестивалу ДОК Лајпциг.

У Центру „Сава“ у оквиру смотре приказани су Нови Рејкс музеј, филм редитељке Уке Хогендејк, Вирунга Орланда фон Ајнзидла, Меси Алекса де ла Иглесије, Демократе Камиле Нилсон, Изненада моје су мисли стале Жоржа Пеликануа и Северно од раја редитељке Вирпи Сутари.

Разноврсан и квалитетан програм пратила је многобројна публика, која је после пројекција имала прилику да разговара са ауторима, а гости су током боравка у Београду држали мастер-класе за младе синеасте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво