Читај ми!

Пада последња клапа филма „Небо изнад нас“

Снимање дебитантског остварења режисера Маринуса Гротхофа „Небо изнад нас“ завршава се данас снимањем сцене на Бранковом мосту. Радња филма смештена је у време бомбардовања Југославије, прати животе троје Београђана, а централно место у остварењу заузима бомбардовање зграде РТС-а.

Каскадерском сценом код Бранковог моста у Београду 25. септембра ујутру завршава се снимање дебитанског филма холандског редитеља Маринуса Гротхофа Небо изнад нас, који прати животе троје људи различитих генерација током НАТО бомбардовања 1999. године.

Снимање је почело 20. августа у Београду, филм је сниман на више локација у самом центру Београда, у Дому културе Студенски град, Технолошко Металуршком факултету, Радио-телевизији Србије на Кошутњаку, улици Тадеуша Кошћушког и парку у Земуну.

„Почели смо пре више од месец дана, а чини се као да је прошло много више времена. Било је сјајно гледати како оживљавају ликови и локације који су постојали само у сценарију. Снимање је увек интензиван процес и осећам се благословено што радим са овако посвећеном екипом, они су ти који су заиста учинили ово могућим“, рекао је Гротхоф, који је и сценариста.

Филм говори о томе како се обични људи, у овом случају троје Београђана чије се судбине преплићу, сналазе када су ухваћени у замку насилне и апсурдне ситуације каква је рат, односно бомбардовање Београда и Србије.

Небо изнад нас се не бави политичким контекстом бомбардовања већ је у првом плану живот главних јунака и њихови међуљудски односи у тој специфичној ситуацији, а централно место у остварењу заузима бомбардовање зграде Радио-телевизије Србије.

Атмосфера је током целог процеса снимања била одлична, а уморна али расположена екипа са великим еланом приводи крају рад на снимању филма.

Монтажа филма почиње 1. октобра док се премијера очекује почетком 2014. године.

Главне улоге у филму Небо изнад нас тумаче Нада Шаргин (Ана), Борис Исаковић (Слоба), Никола Ракочевић (Бојан), Христина Поповић, Тихомир Станић, Милош Тимотијевић, Бода Нинковић и Младен Совиљ.

Сценограф је Јелена Сопић, костимограф Драгица Лаушевић, док је директор фотографије Рубен Импенс.

Филм се реализује у продукцији "LEV Pictures" из Холандије, а извршни и српски копродуцент је "Art and Popcorn" из Београда. Белгијски копродуцент је Беноа Роланд и компанија "Entre Chien et Loup".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво