Читај ми!

Пољска филмска јесен у ДОБ-у

Београдска публика, од 26. до 30. септембра, има прилику да се упозна са, код нас, готово непознатом пољском кинематографијом. На програму Пољске филмске јесени „Потера“, „Порнографија“, „Санаторијум код пешчаног сата“, „Афониа и пчеле“, „Кинематограф“, „Маска“.

Савремени филмови настали у пољској продукцији у последњих пет година биће приказани у биоскопској сали Дома омладине Београд од 26. септембра, у оквиру Пољске филмске јесени.

Пољска кинематографија слови за једну од најважнијих у Европи, али је код нас практично непозната, посебно најновија продукција.

Дом омладине Београда и Амбасада Пољске начинили су избор најновијих пољских филмова који су привукли пажњу међународне критике и публике, освојили престижне награде и учествовали на бројним престижним фестивалима, наводи се у саопштењу Дома омладине.

Овом избору додати су и кратки филмови, као и једно за нас непознато ремек-дело које домаћа публика неизоставно треба да открије.

Пољска је ове године домаћин и Сајма књига те таква филмска јесен на најбољи начин употпуњује ову сезону Пољске уметности.

Свакога дана, до 30. септембра, биће приказан по један дугометражни играни филм и један кратки.

Програм ће у четвртак отворити Потера у режији Марцина Крзићаловича.

Радња филма одвија се у Пољској под нацистичком окупацијом. Усамљени борац под надимком „Видра“ бори се не само са нацистима и домаћим издајницима већ и са својом мрачном прошлошћу.

Напети трилер брзог темпа и изненађујућих преокрета добитник је највиших пољских филмских признања, а оставрио је и велики успех код публике.

Након тога биће приказано краткометражно остварење Арка Гжегожа Јонкајтиса.

На програму смотре наредног дана биће Порнографија Јана Јакубија Колског и кратки филм Роса Алба Бењамина Шведа.

Пројекција филма Санаторијум код пешчаног сата Војцхеха Хаса најављена је за суботу, као и краткометражног дела Молох Марцина Пазера.

Публика ће у недељу моћи да види остварење Афониа и пчеле Јана Јакуба Колског, кратки филм Кинематограф Томаша Багињског, као и кратки анимирано дело Маска браће Квај.

Последњег дана пред београдском публиком биће филм Четири ноћи са Аном Јержија Сколимовског и 15-минутно остварење Дрвосеча Павела Дебског.

Цена улазнице је 100 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво