Припрема за здравији живот у одбојкашком кампу Вање Грбића

У одбојкашком кампу у Словенији, више од седамдесеторо деце учи основе одбојке од некадашњег олимпијског шампиона Владимира Грбића. Али, осим одбојке уче и како да се друже и боље припреме за живот који их чека. Узраста су од девет до 18 година и долазе из осам различитих држава.

Исправљање кичме, оснаживање мишића, али и основна и напредна знања из одбојке, чине програм активности кампа Вање Грбића у Логатцу у Словенији.

Деца домаћина, али и из Србије, Хрватске, Италије и још неколико земаља, можда нису гледали олимпијског шампиона док је играо, али сад имају прилику да упознају његову нову мисију. 

Прослављени одбојкаш, Вања Грбић, свестан чињенице да је ортопедска и моторичка ситуација међу младима заиста поражавајућа, жели да спорт не буде сам по себи циљ.

„Моја намера је да спорт буде средство које ће помоћи деци да одрастају здраво. И да на тај начин пружимо прилику свима онима, и који се баве активно, и који се нису бавили до сада активно, пре свега да размишљају о свом здрављу“, каже Грбић.

На почетку боравка у кампу свако дете пролази моторички и ортопедски тест који открива да ли и на чему треба радити. 

Др Душко Спасовски, дечији ортопед, објашњава да се резултати тог теста користе циљано, и да се деци дају одређене вежбе, при загревању и вежбе снаге како би се стање кориговало.

Док се током боравка у кампу коригују мишићи неке друге ствари иду спонтано. Дружење на пример. 

Полазница кампа, четрнаестогодишња Хелена Вуковић из Ужица, задовољна је кампом јер, како каже, кроз игру и дружење уче нове ствари и упознају нове другаре.

Вања Грбић, и сам отац четворо деце, каже да сврха оваквих кампова није стварање олимпијских шампиона, мада не искључује ни то.

„Приоритет је друго. Моја идеја јесте да искористим одбојку, ону која ми је дала све, она која ме је научила и креирала као особу, да искористим да кроз препознатљивост онога што сам урадио, кроз моју личност, кроз успехе које сам направио, да привучем децу, с једне стране, и да са неким, ко пре свега има кредибилитет, деца проживе једно веома позитивно искуство. Сви моји тренери имају, пре свега, један основни задатак, а то је – један дечији осмех“, истиче Грбић.

У Логатцу их је било доста. Нарочито за новогодишњу ноћ јер је дочек  био организован у природном окружењу – одбојкашком терену, али на снегу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво