Вијетнамци оплакују вољену свету корњачу

Вијетнам данас оплакује смрт вољене џиновске корњаче из језера Хоан Кјем, коју сматра симболом своје дуге борбе за независност.

Рептил, који припада угроженој врсти мекооклопних корњача, има важну митолошку улогу у Вијетнаму. У прошлости, корњача је ретко израњала из воде и сваки пут би њено појављивање било тумачено као најава неког важног догађаја.

Стручњаци наводе да је угинула животиња била једна од четири преостале џиновске мекооклопне Јангце корњаче. Две се данас налазе у једном зоо-врту у Кини, а трећа у другом језеру у Ханоју.

Света корњача нађена је мртва јуче у језеру Хоан Кјем, које се налази у самом центру вијетнамске престонице, пише лист Туои тре.

Тешка око 200 килограма, корњача је била стара између 80 и 100 година.

„Јасно се видело да је јако стара. Можда је имала и више од 100 година, тако да њена смрт и није неко изненађење“, рекао је за АФП Тим Мекормик из Азијског програма за корњаче.

Према легенди, краљ Ле Лои је у 15. веку повео побуну против кинеских завојевача и победио их уз помоћ чаробног мача који је добио од богова.

Док се једном приликом возио језером, из воде је изронила корњача и отела му мач како би га вратила боговима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво