Читај ми!

Џамија, синагога и црква под истим кровом

Берлин исписује нове странице мултиконфесионалности намером градских власти да подигну грађевину у којој би хришћани, муслимани и Јевреји могли да се моле. Синагога, црква и џамија под једним кровом.

Конкурс за идејно решење је расписан, победник изабран. Осмишљена је зградa од цигле са високим, квадратним торњем у средини у којем би се налазио централни хол у који би сви верници прво улазили.

Из њега ће се рачвати ходници који ће водити до цркве, синагоге или џамијe које ће бити „наслоњене“ на централни, заједнички простор.

Грађевина ће бити подигнута у Петриплацу у центру Берлина.

Локација за градњу је изузетно значајна за рабина Товију Бен Корина. „Са мог јеврејског становишта веома је битно што ће у граду у којем је јеврејско стадање пре неколико деценија планирано бити подигнут центар за три монотеистичке религије које су обликовале Европу“, каже рабин Товија.

На питање да ли могу да се слажу, рабин одговара потврдно и истиче да у свакој групи постоје људи који коче процес сарадње, али да негде мора да се почне и то је оно што се у Берлину дешава.

Имам Кадир Санчи гледа на Кућу јединства као на знак и јасан сигнал да свет види велику већину муслимана као мирне и ненасилне људе. То ће такође бити и место где ће људи моћи да уче о другим културама.

Архитекта Вилфред Куен каже да ће џамија, синагога и црква бити исте површине, али другачијих облика.

„Сваки од делова дизајниран је у складу са религиозним потребама сваке религије. Примера ради џамија и синагога ће имати два спрата, а у цркви ће бити место за оргуље. У џамији ће постојати места где верници могу да оперу ноге“, наводи Вилфред.

Идеја о градњи Куће јединства дошла је од хришћанске стране. Пастор Грегор Хохберг каже да ће грађевина бити подигнута на месту где је прва црква у Берлину подигнута у 12. веку. Црква светог Петра била је тешко оштећена крајем Другог светског рата када је Црвена армија бомбардовала град.

Пре шест година археолози су пронашли остатке древног гробља па је одлучено да нешто треба да се уради да се том месту поново успостави место за молитву.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво