Читај ми!

Povećava se broj stradalih i povređenih u Turskoj i Siriji

U razornom zemljotresu koji je juče pogodio jug Turske i sever Sirije, prema poslednjim podacima, poginulo je više od 5.000 ljudi, a povređeno oko 25.000, od čega u Turskoj više od 20.000. U toj zemlji danas je bilo novih potresa. Proglašena je sedmodnevna žalost. Predsednik Redžep Tajip Erdogan uveo je vanrednu situaciju u deset turskih gradova, i ona će biti na snazi naredna tri meseca.

Spasilački timovi iz cele Evrope poslati su u Tursku. Stigla su i dva tima iz Srbije. Na sanaciji posledica angažovano je skoro 20.000 spasilaca. Među njima je mnogo dobrovoljaca. Svetska zdravstvena organizacija poslala je u Tursku i Siriju tri aviona puna medicinskih zaliha. Crveni krst Srbije otvorio je namenski račun za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres.

Evropska unija još ne može da najavi datum sastanka dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine u Briselu, izjavio je portparol Unije Peter Stano. Naveo je da je na stolu evropski predlog o načinu kako da bude napretka na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Stano je za Tanjug potvrdio kako je Evropska unija spremna da sastanak organizuje kada za to dođe vreme.

Predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić, razgovarali su sa šefom misije Euleksa Larsom Vigemarkom o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Tema razgovora bila je i hitno povlačenje specijalnih jedinica takozvane kosovske policije sa severa pokrajine.

Srbija i Mađarska zajednički su prebrodile teškoće koje je Evropi doneo rat u Ukrajini, poručio je u Beogradu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto posle razgovora sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović. Oni su najavili proširenje saradnje u snabdevanju gasom, ali i električnom energijom i naftom. Đedovićeva je rekla da je cilj diversifikacija izvora snabdevanja energentima. Ona je ukazala kako je nephodno da se poveća protok gasa iz Azerbejdžana, uz saradnju sa Mađarskom.

U Ukrajini, ruska vojska napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu. Ukrajinske snage ponovo su granatirale Donjeck. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u četvrtak će u Briselu učestvovati na vanrednom samitu lidera Evropske unije. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da pošiljke zapadnog oružja Ukrajini efektivno uvlače NATO u sukob i upozorio da bi to moglo dovesti do nepredvidivog nivoa eskalacije. Zvanični Teheran odbacuje navode da Iran i Rusija zajedno grade fabriku dronova i ističe da Iran ne zauzima stranu u sukobu u Ukrajini, niti ima nameru da to učini.

U Crnoj Travi sneg pada od jutros i stvoreni su veliki smetovi. To otežava rad putara na terenu. U opštini Trgovište i na delu teritorije Bosilegrada na snazi je vanredna situacija. Do sutra neće raditi škole u planinskim predelima. Ivanjički putari pokušavaju da probiju smetove na putu ka Odvraćenici. I dalje je neprohodan put Golijska reka - Odvraćenica na vrhu Golije. Ima i nekategorisanih, seoskih puteva ka udaljenim selima kojima se ne može proći.

Urednuik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Nenad Selaković

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво