Češki predsednik Zeman u poseti Beogradu

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa češkim predsednikom Milošem Zemanom. Vučić je naveo da su čast i privilegija za Srbiju da ugosti predsednika Zemana u jednoj od poslednjih državnih poseta na kraju njegovog mandata. Kazao je da je ekonomska razmena dve zemlje, na izuzetno visokom nivou. Predsednik Zeman se zahvalio srpskom narodu na prijateljstvu. Kaže da je bilo reči o bilateralnoj saradnji. Posebno su ga impresionirali ekonomski rezultati Srbije. Predsednici Vučić i Zeman su potpisali zajedničku deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "češkog doma". Delegacije dve zemlje su prethodno održale plenarni sastanak. Miloš Zeman u martu završava mandat, kada će ga naslediti Petr Pavel.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je, komentarišući rat u Ukrajini, da Srbija i Rusija nisu isto i dodao da je Kosovo uzeto i anektirano od Srbije. "To je, nažalost, bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Oteli od Srbije. I to je uradila međunarodna zajednica, kao i mi",  rekao je Milanović. Objasnio je da ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego celog koncepta u kojem neko misli da ima pravo. Tako i Krim - Krim više nikada neće biti Ukrajina, rekao je Milanović.

U Ukrajini se borbe vode u Donbasu, za Bahmut i Ugljedar. Ruska vojska granatirala je Herson i Harkov, ima žrtava, a ukrajinske snage gađaju donjecku oblast. Ruska kompanija Fores saopštila je da će isplatiti 72 hiljade dolara u gotovini vojnicima koji prvi unište ili zaplene tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajini.

Obeležava se Dan zaštite podataka o ličnosti. Digitalno doba, nove tehnologije, omogućavaju nam da mnogo toga brže i lakše uradimo, ali postavljaju izazov pred sve nas - kako da sačuvamo lične podatke od mogućih zloupotreba. Rešenje je da svi budemo budniji, upozorava  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

NIN-ova nagrada za najbolji roman danas je uručena Danici Vukićević za "Unutrašnje more" na svečanosti u beogradskom Ateljeu 212. Plaketu je uručila prošlogodišnja dobitnica prestižne nagrade Milena Marković, autorka romana "Deca". Redakcija NIN-a odlučila je da ličnost 2022-ge godine bude Aleksandar Kavčić, osnivač istoimene fondacije koja se bavi promocijom obrazovanja i nauke.

Novak Đoković je ponovo na prvom mestu A-Te-Pe liste, na koje se vratio posle 10-og trijumfa na Australijan Openu. Ova nedelja je ukupno 374-a koju srpski teniser započinje kao broj jedan, po čemu je rekorder u muškoj konkurenciji.

Urednik emisije Nataša Raketić.
Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Marica Serdar.
Producent Bojana Tufegdžić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво