РТС :: Евробаскет 2022 https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/rss.html sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Евробаскет 2022 https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/rss.html Кака: Бразил фаворит у Катару, Србија могуће изненађење https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/orlovi/5014276/kaka-brazil-favorit-u-kataru-srbija-moguce-iznenadjenje.html Чувени бразилски фудбалер Кака изјавио је да селекцију своје земље сматра највећим фаворитом на предстојећем Мундијалу. Као највеће конкуренте за титулу види и селекције Аргентине и Француске, а као могуће изненађење навео је репрезентацију Србију. "Бразил је фаворит за титулу на Мундијалу у Катару, екипа је дуго радила на овом пројекту и сада има одличан спој младост и искуства.", изјавио је чувени бразилски фудбалер Кака.

Он је у интервјуу за Газету дело спорт истакао да су, уз Бразил, фаворити Аргентина и Француска, а као могуће изненађење навео Србију.

"Чека нас специфичан Мундијал, игра се у другом времену и прилагођавање клими и опоравак могли би да имају велику улогу. Уверен сам да ће најбољи фудбалери бити на висини задатка, а посебно ме интересује да видим Кристијана Роналда и Лионела Месија и њихов утицај на последњем Мундијалу који ће играти. Такође, волео бих да Нејмар буде њихов наследник", поручио је Кака, који је био део тима Бразила који је освојио последњу титулу, у Јапану и Јужној Кореји 2002. године.

]]>
Mon, 14 Nov 2022 18:36:35 +0100 Орлови https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/orlovi/5014276/kaka-brazil-favorit-u-kataru-srbija-moguce-iznenadjenje.html
Скариоло: Ми смо као Данска 1992. или као Лестер 2016. https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4957349/skariolo-mi-smo-kao-danska-1992-ili-kao-lester-2016.html Селектор кошаркашке репрезентације Шпаније, Серђо Скариоло, каже да је његова селекција направила изненађење на Евробаскету попут Лестера који је 2016. године неочекивано освојио енглеску Премијер лигу или фудбалске селекције Данске, која је 1992. постала првак Европе. Шпанија је прошле недеље четврти пут постала првак Европе савладавши у финалу Евробаскета Француску резултатом 88:76, а сва четири злата "црвеној фурији" донео је као селектор управо Италијан, Сређо Скариоло.

"Увек мислим да можемо да урадимо добар посао, да играмо добру кошарку, да ће тим показати право лице и да ће увек бити спреман да се надмеће. У то никада нисам сумњао, истакао је Скариоло.

Међутим, како напомиње, када сви предвиђају да ћете шампионат окончати осми, а ви постанете шампион, онда је то изненађење.

Не сећам се да се дешавало да екипа којој предвиђају осмо место постане првак. На памет ми пада када је Лестер постао шампион Премијер лиге или када је Данска заузела место Југославији на Европском првенству 1992. и на крају постала шампион. Ето, то је нешто што може да се мери са нашим изненађењем", оценио је Скариоло у интервјуу за шпанску Марку.

Шпанија у саставу није имала велике НБА звезде, али је тимском игром засенила на папиру квалитетније ривале.

"Тимови који су имали НБА звезде, МВП играче су остали иза нас. Ниво квалитета је заиста био огроман. Kошарка је таква, увек награди екипу која пронађе тимски дух на паркету. Несебична кретња лопте, поштовање улога на терену, јак тренинг, помагање, мањак ега, то су ствари које доносе победе у кошарци која је тимски спорт. Kао тренер не бих могао да будем срећнији. Одиграли смо одличан турнир", рекао је Скариоло.

Испред Италијана Скариола сада је само легендарни Александар Гомељски, који је освојио шест титула првака Европе са селекцијом Совјетског савеза, док је Скариоло надмашио легенде српске и југословенске кошарке Душана Ивковића и Александра Николића.

"Искрено не размишљам о томе. Поменули сте велике тренере, али не обраћам пажњу на то. Медаља ће заузети место у мојој соби трофеја и то је то, идемо даље. Размишљам о наредним изазовима", закључио је селектор кошаркашке репрезентације Шпаније.

]]>
Tue, 20 Sep 2022 12:30:08 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4957349/skariolo-mi-smo-kao-danska-1992-ili-kao-lester-2016.html
Адетокумбо: Одржали смо обећање, дали смо све од себе https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4956524/adetokumbo-odrzali-smo-obecanje-dali-smo-sve-od-sebe.html Кошаркаш Милвокија и грчки репрезентативац Јанис Адетокумбо изјавио је да је његов тим дао све од себе на Европском првенству, које је завршено у Берлину. Грчка је у четвртфиналу ЕП елиминисана од Немачке резултатом 107:96. Адетокумбо се огласио на свом Иштанграм профилу.

"Овог лета, овај тим, овај дрес и ова застава учинили су да се опет заљубим у кошарку. Одржали смо обећање, дали смо све од себе", написао је грчки кошаркаш.

Адетокумбо (27) је на крају завршио у идеалној петорци европског шампионата, а просечно је бележио 29,3 поена и имао је 8,8 скокова и 4,7 асистенција по утакмици.

]]>
Mon, 19 Sep 2022 16:09:33 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4956524/adetokumbo-odrzali-smo-obecanje-dali-smo-sve-od-sebe.html
Шредер: Циљ је био да освојимо медаљу, успели смо https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955953/sreder-cilj-je-bio-da-osvojimo-medalju-uspeli-smo.html Немачки кошаркашки репрезентативац Денис Шредер изјавио је да је његов тим освајањем бронзане медаље испунио циљ на Европском првенству, које је завршено у Берлину. Немачка је у борби за треће место на ЕП савладала Пољску 82:69.

"Циљ је био да освојимо медаљу, то смо успели. Сви смо радили ка остварењу тог циља. Невероватан је осећај завршити као трећи на ЕП", рекао је Шредер.

Он је изабран у идеалну петорку шампионата.

"Надам се да ће кошарка наставити да се развија. Сваке године смо све бољи. Када се шампионат Европе игра у твојој земљи, то нешто значи. Успели смо да кошарка буде у тренду у Немачкој. Наставићемо да представљамо земљу и то је прави пут за будућност", закључио је немачки кошаркаш.

Златну медаљу освојила је Шпанија, која је у финалу победила Француску 88:76.

]]>
Mon, 19 Sep 2022 13:06:10 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955953/sreder-cilj-je-bio-da-osvojimo-medalju-uspeli-smo.html
Земља кошарке, суноврат фаворита, НБА звезде и Ђанмарко Поцеко – шест утисака са Евробаскета https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B0/4955833/zemlja-kosarke-sunovrat-favorita-nba-zvezde-i-djanmarko-poceko--sest-utisaka-sa-evrobasketa.html Победа Шпаније на Европском првенству у кошарци углавном не би требало да оставља јачи утисак од победе Ферарија на било којој трци Формуле 1 – увек је очекивана, до границе подразумевајућег, без обзира на околности. Ипак, овај пут је другачије... Шпанија – земља кошарке

Селектор Шпаније Серђо Скариоло подсетио се на конференцији за медије након финалне утакмице са Француском да је своју екипу из 2011. године поредио са "фераријем", али му је мало дуже требало да одговори на питање који је аутомобил возио ове године у Берлину.

Иако је било оних који су упозоравали да никада не треба потцењивати Шпанију, репрезентацију која је у 21. веку освојила два Светска и три Европска првенства, уз два финала Олимпијских игара, мало ко је, укључујући и Фибу, веровао да ће "фурија" и овог пута на терену бити фуриозна.

На листи фаворита, аналитичари Међународне кошаркашке федерације сместили су Шпанију пред почетак турнира тек на седмо место, што и даље не делује неоправдано када се погледа подмлађен и реновиран састав у којем су само два НБА играча и свега три кошаркаша која су прошле сезоне играла Евролигу, укључујући натурализованог Лоренца Брауна, који је тек ове године као са неба упао у црвени дрес.

И у таквом појавном облику, доказали су Шпанци да су у веку који тече једина права земља кошарке и да добро постављен систем и континуитет у раду могу да надокнаде доста тога. Доказао је и Серђо Скариоло да је врхунски тренер и сада већ један од најуспешнијих селектора до сада пошто му је ово осма медаља на великим такмичењима са шпанском селекцијом.

Једнако импресиван податак као и онај да је овог лета девет шпанских селекција различитог узраста, укључујући мушку и женску конкуренцију, играло у финалима европских или светских првенстава... Шпанија – земља кошарке.

Пољаци у полуфиналу

Поред Шпаније, највећи добитник у Берлину свакако је Пољска, коју ни сами Пољаци нису могли да замисле у полуфиналу.

Остали су на крају без медаље јер су у утакмици за треће место изгубили од Немачке, али остаће упамћен подвиг Матеуша Понитке и његових репрезентативних колега, које је одлично укомпоновао Игор Миличић.

Пољаци су демонстрирали и колико је на овако форматираним такмичењима важно бити најбољи у право време – направили су историјски успех, а приуштили су себи три веома убедљива пораза.

Изгубили су Пољаци у групној фази такмичења 30 разлике од Финске, 27 разлике од Србије, а Француска их је у полуфиналу оставила на минус 41, али су у кључним утакмицама, против Украјине и Словеније, били најбољи.

Суноврат фаворита 

Од четири репрезентације које је Фиба на већ поменутој листи поставила на врх, улогу фаворита није оправдала ниједна.

Литванија и Србија нису ушле ни међу осам најбољих, док су Грчка и Словенија завршиле такмичење у четвртфиналу.

Италија је била кобна по Србију, Шпанци су избацили Литванију, Словенија је потпуно неочекивано изгубила од Пољске, а Грци су изгубили од Немачке.

40+

Иако нису много помогле својим репрезентацијама да направе значајнији резултат, највеће европске НБА звезде приуштиле су гледаоцима и навијачима неколико индивидуалних партија за памћење.

Пре овогодишњег турнира, само 11 играча је у комплетној историји европских првенстава успевало је да на једној утакмици Евробаскета постигне више од 40 поена, а само на овом такмичењу то су урадила чак тројица.

Лука Дончић је Французима убацио 47 поена, Лаури Марканен је испратио Хрватску кући са 43, док је Јанис Адетокунбо против Украјине постигао 41.

Није далеко био ни Никола Јокић пошто је против Италијана уписао 32 поена, а турнир је завршио са четири дабл-дабл учинка.

У елитно друштво играча са запаженим партијама ушуњао се и Матеуш Понитка, који је против Словеније забележио трипл-дабл учинак – 26 поена, 10 асистенција и 16 скокова.

Остаће забележено и 17 асистенција чешког плејмејкера Томаша Саторанског – највише на једној утакмици Европског првенства од када је Фиба 1995. почела да води статистику.

(Увек) спорно суђење 

И на овогодишњем Европском првенству још једном се показало колико је сукоб Фибе и Евролиге штетан по европску кошарку.

Иако генерални секретар Фибе Европа Камил Новак тврди да је у Берлину било много мање приговора на одлуке судија него на континенталном шампионату 2015, делује да од почетка такмичења дозу нервозе и неповерења међу актере уноси сама чињеница да не суде најбоље европске судије, добро познате играчима, тренерима, али и навијачима.

Нервоза је неколико пута ескалирала, играчи Грузије и Турске су успели да се потуку, а било је доста нелогичних одлука, међу којима се издвајају оне о неспортским фауловима у последњим секундама мечева, којима су судије директно одлучивале о победнику.

Сам Новак је признао да су арбитри направили два велика пропуста на Евробаскету.

"Није требало да се догоди то што јесте на мечу Литваније и Немачке, а десило се због ланца грешака који не сме да се понови. То је било врло негативно и бацило је сенку на суђење", изјавио је Новак и навео да се други крупан пропуст десио током дуела Грузије и Турске. 

Турци су се жалили да су им у финишу утакмице украдене чак 22 секунде, као и на напад на њиховог играча Фуркана Коркмаза. Жалба је одбијена, баш као и жалба Литванаца да су судије директно утицале на исход њиховог меча са Немачком.

Из Фибе су навели и да од новог председника Евролиге Дејана Бодироге очекују да ће утицати да се среде односи два такмичења, што би требало да допринесе и квалитету суђења на првенствима Европе.

Ђанмарко Поцеко

Поред стриктно кошаркашких ствари, шоу ван терена или прецизније уз аут-линију украо је темпераментни селектор Италије Ђанмарко Поцеко.

Није реткост да тренери због техничких грешака раније напусте утакмицу, али готово нико то не ради у маниру Ђанмарка Поцека.

Због акумулираних техничких грешака, Италијан је у трећој четвртини утакмице Србије и Италије морао да изађе са терена, а то је урадио у свом стилу...

Емотивни Поцеко се прво изгрлио са својим играчима и члановима стручног штаба, затим се, у пролазу, поздравио са Светиславом Пешићем, "бацио коску" свим репрезентативцима Србије који су седели на клупи, пришао и председнику Кошаркашког савеза Србије Предрагу Даниловићу, да би се пред улазак у тунел расплакао.

Има оних који верују да је Поцеко својим понашањем улио додатну енергију и борбеност репрезентативцима Италије и осоколио их да дођу до велике победе, коју је такође атипично прославио.

Италијан је прво у тунелу још једном изгрлио све кошаркаше, како Италије тако и Србије, да би се потом у ходнику "Мерцедес-Бенц арене" затрчао и завршио у загрљају збуњеног Јаниса Адетокумба, који се са слушалицама на ушима лагано припремао да изађе на загревање пред сусрет Грчке и Чешке.

"Волим те, Јанисе", узвикнуо је Поцеко и, уз пољубац, измамио осмех на лицу најбољег кошаркаша грчке селекције.

]]>
Tue, 16 May 2023 17:18:35 +0200 Полудистанца https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B0/4955833/zemlja-kosarke-sunovrat-favorita-nba-zvezde-i-djanmarko-poceko--sest-utisaka-sa-evrobasketa.html
Скариоло након победе: Вожња "ферарија" је тешка, ове године сам био мало грубљи https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955532/skariolo-nakon-pobede-voznja-ferarija-je-teska-ove-godine-sam-bio-malo-grublji.html Селектор Шпаније, новог шампиона Европе у кошарци, Серђо Скариоло рекао је након финалне утакмице са Француском да је невероватно видети коначан пласман и чињеницу да је Шпанија изнад свих сјајних екипа у којима су били играчи из Евролиге и НБА звезде. Скариоло је подсетио да је Шпанија на Европско првенство дошла као тек осма на листи фаворита, али да су успели корак по корак да се попну до титуле првака Европе.

"Победили смо невероватне тимове, препуне НБА играча и играча из Евролиге. Невероватно је видети коначан пласман сада и видети да смо изнад свих оних сјајних екипа", рекао је Скариоло на конференцији за новинаре.

Нагласио је да је, као кошаркашки тренер, јако задовољан јер је Шпанија, како каже, играла лепу кошарку.

"Играли смо сјајно у одбрани и одлично у нападу. Наши лимити су вероватно могли да доведу до траљавог напада и кошарке са малим бројем поена, али били смо одлични у игрању у високом темпу, дељењу лопте, са много асистенција и несебичности. Имали смо стрпљење и способност да тешке тренутке савладамо као тим, а не само појединачним акцијама", навео је Скариоло.

Селектор Шпаније се подсетио и поређења које је направио после победе на Евробаскету 2011. године, када је своју екипу упоредио са "фераријем".

Упитан који је аутомобил возио на овом Евробаскету, Скариоло се само осмехнуо и размислио на тренутак.

"Вожња ферарија је тешка јер морате да водите рачуна о много детаља на машини пуној деликатних делова. Ове године сам био мало грубљи, захтевнији, па чак и агресивнији на моменте зато што сам осећао да је то начин да возим овај аутомобил. Свака ситуација је другачија. Морате да се прилагодите као тренер, морате да разумете своје играче, да препознате снаге и слабости и покушате да увећате једне, а минимизирате друге", закључио је Скариоло.

Кошаркаши Шпаније су у једном тренутку својим слављем прекинули конференцију за медије након финала у којем су савладали селекцију Француске са 88:76.

]]>
Mon, 19 Sep 2022 10:04:28 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955532/skariolo-nakon-pobede-voznja-ferarija-je-teska-ove-godine-sam-bio-malo-grublji.html
Вили Ернангомез МВП Европског првенства https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955510/vili-ernangomez-mvp-evropskog-prvenstva.html Шпански кошаркаш Вили Ернангомез проглашен је за најкориснијег играча (МВП) Европског првенства у Берлину. Шпанија је у финалу Европског првенства савладала Француску 88:76, а Ернангомез је у финалној утакмици постигао 14 поена и ухватио осам лопти.

Шпански центар, члан Њу Орлеанс пеликанса, је током турнира просечно бележио 17,2 поена и 6,9 скокова по утакмици.

Поред Ернангомеза, у идеалној петорци турнира су Денис Шредер (Немачка), Лорензо Браун (Шпанија), Јанис Адетокумбо (Грчка) и Руди Гобер (Француска).

]]>
Mon, 19 Sep 2022 08:18:39 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955510/vili-ernangomez-mvp-evropskog-prvenstva.html
Шрудер, Браун, Јанис, Вили Ернангомез и Гобер у најбољој петорци турнира https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955424/sruder-braun-janis-vili-ernangomez-i-gober-u-najboljoj-petorci-turnira.html Тројица финалиста, освајач бронзане медаље и Јанис Адетокумбо уврштени су у најбољу петорку Евробаскета. Шпанија је освојила Европско првенство у кошарци, пошто је у финалу савладала селекцију Француске.

Бронзана медаља припала је селекцији Немачке, која је била боља од Пољске. 

Одабрана је и најбоља петорка турнира, у коју је, поред финалиста, уврштен и Јанис Адетокумбо.

Најбољу петорку Евробаскета чине: Денис Шрудер (Немачка), Лорензо Браун (Шпанија), Јанис Адетокумбо (Грчка), Вили Ернангомез (Шпанија) и Руди Гобер (Француска). 

]]>
Sun, 18 Sep 2022 22:53:33 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955424/sruder-braun-janis-vili-ernangomez-i-gober-u-najboljoj-petorci-turnira.html
Шпанија је шампион Европе, "фурија" срушила и Француску у финалу https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955374/spanija-je-sampion-evrope-furija-srusila-i-francusku-u-finalu.html Кошаркашка репрезентација Шпаније освојила је Европско првенство, пошто је у финалу у Берлину савладала селекцију Француске са 88:76. Mon, 19 Sep 2022 09:36:15 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955374/spanija-je-sampion-evrope-furija-srusila-i-francusku-u-finalu.html Немачка освојила бронзу на Евробаскету https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955265/nemacka-osvojila-bronzu-na-evrobasketu.html Кошаркаши Немачке освојили су бронзану медаљу на Евробаскету, пошто су у мечу за треће место у Берлину савладали Пољску 82:69. Sun, 18 Sep 2022 19:52:52 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4955265/nemacka-osvojila-bronzu-na-evrobasketu.html Скариоло пред своје шесто финале: Морамо да будемо паметни и играмо са нашим ограниченим ресурсима https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954985/skariolo-pred-svoje-sesto-finale-moramo-da-budemo-pametni-i-igramo-sa-nasim-ogranicenim-resursima.html Селектор Шпаније Серђо Скариоло прихватио је статус аутсајдера у финалној утакмици Европског првенства против Француске и истакао да еуфорија може само да наштети његовом тиму. Серђо Скариоло каже пред финале Европског првенства да Шпанија још једном не излази на терен као фаворит на папиру, али да су до сада на турниру успевали да се носе и побеђују јаче од себе.

"Морамо да будемо веома интелигентни, да играмо са нашим ограниченим ресурсима. Морамо да будемо паметни и сведемо игру до нивоа на којем можемо да се такмичимо. Мислим да нам не одговара да играмо прса у прса против ривала са огромним атлетским и техничким талентом", рекао је Скариоло.

Истиче да Француска има групу играча која већ дуго игра заједно, са много искуства и са играчима из НБА лиге и Евролиге.

"Морамо да припремимо ефикасан план игре и да припремимо различите варијанте плана јер увек постоји нешто што не функционише. Најкомпликованији задатак поново лежи на играчима који морају да буду веома паметни и да се не разбију о одбрамбени зид са Рудијем Гобером на челу", објаснио је Скариоло.

Скариолу ће финале против Француске бити шесто у којем води репрезентацију Шпаније на великим такмичењима. У претходних пет, Италијан је изгубио само једно и то на Олимпијским играма 2012. године против САД, када су Американце предводиле НБА звезде Крис Пол, Коби Брајант, Џејмс Харден, Леброн Џејмс, Кармело Ентони, Расел Вестбрук...

]]>
Sun, 18 Sep 2022 10:55:02 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954985/skariolo-pred-svoje-sesto-finale-moramo-da-budemo-pametni-i-igramo-sa-nasim-ogranicenim-resursima.html
Домаћин против највећег изненађења - Немачка и Пољска у борби за бронзу (17.15, РТС1) https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954929/domacin-protiv-najveceg-iznenadjenja---nemacka-i-poljska-u-borbi-za-bronzu-1715-rts1.html Кошаркаши Немачке и Пољске играју утакмицу за треће место и бронзану медаљу на Европском првенству. Директан пренос из Берлина је на Првом програму РТС-а од 17.15. Немачка, која је у Берлину домаћин завршнице Европског првенства, прошла је у елиминациону фазу такмичења са другог места у групи Б, где су у пет одиграних утакмица изгубили само од Слоеније.

Немци су у осмини финала победили Црну Гору, да би у четвртфиналу направили велико изненађење и са такмичења избацили Грчку, једног од фаворита за освајање Европског првенства, али их је у полуфиналу зауставила Шпанија.

Пољаци су најпријатније изненађење турнира пошто су након два веома убедљива пораза у групи Д, од Србије и Финске, као трећепласирани изборили пласман у Берлин, где су у осмини финала победили Украјину, а затим потпуно неочекиванио савладали и Словенију, предвођену Луком Дончићем.

Сјајни Матеуш Понитка је одиграо невероватан меч против Словенаца и предводио своју репрезентацију са 26 поена, 16 скокова и 10 асистенција, али нису ипак Пољаци могли до још једног подвига јер их је у полуфиналу убедљиво савладала Француска.

Директан пренос утакмице за треће место је на Првом програму РТС-а од 17.15, док кретање резултата можете пратити на нашем порталу. 

За злато ће се у Берлину касније борити кошаркаши Француске и Шпаније, а директан пренос финала је такође на Првом програму РТС-а од 20.30.

]]>
Sun, 18 Sep 2022 08:39:59 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954929/domacin-protiv-najveceg-iznenadjenja---nemacka-i-poljska-u-borbi-za-bronzu-1715-rts1.html
Француска и Шпанија из сенке до борбе за европски трон (20.30, РТС1) https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954815/francuska-i-spanija-iz-senke-do-borbe-za-evropski-tron-2030-rts1.html Кошаркаши Француске и Шпаније боре се за злато на Евробаскету у Берлину. Обе екипе прешле су трновит пут до финала и стигле до борбе за трофеј, иако нису сврставане међу највеће фаворите пре почетка турнира. Директан пренос финала из Берлина је на Првом програму РТС-а од 20.30. После 74 одигране утакмице на Евробаскету дошло се до оне најважније - Шпанија и Француска бориће се у Берлину за титулу шампиона Старог континента.

Пре шампионата, ове две екипе нису сврставане међу највеће фаворите за освајање трофеја, али су својим партијама, често уз одређену дозу среће, дошле до завршног меча, у којем, како се то често каже, нема фаворита.

Обе екипе недавно су преживеле смену генерација, али су задржале квалитет и још једном ће се борити за највиши пласман на неком великом такмичењу, као што је то најчешће био случај од 2009. године.

Управо пре 13 година два савеза су своју будућност дале у руке тренерима Серђу Скариолу и Венсану Колеу и нису погрешиле.

Скариоло и Коле - синоними за медаље

Чак 13 медаља у последњих 13 година, не рачунајући две са овогодишњег Евробаскета, освојили су селектори Француске и Шпаније и није претерано рећи да су препородили националне кошаркашке селекције две земље.

Истина, њихови успеси поклопили су се са ступањем на велику сцену сјајних генерација предвођених браћом Гасол и Навром са једне, али и Паркером и Дијаом са друге стране.

Скариоло је имао нешто више успеха од свог колеге Колеа - Италијан је три пута био шампион Европе и једном првак света, док је Француз освојио само једно злато, европско 2013. године.

Поменутих играча више нема у саставима две селекције, али оне су ипак дошле до финала Евробаскета, а тај пут није био нимало лак.

Трновит пут до финала мора бити награђен

Шпанија јесте освојила прво место у Групи А, али је помало изненађујуће изгубила од селекције Белгије.

У осмини финала гледали смо европски класик, а Шпанија је, уз доста среће, после продужетка савладала Литванију.

Противник у четвртфиналу, макар на папиру, био је доста лакши, али су Шпанци и ту морали да "чупају кестење из ватре" и на крају остваре победу после повратка из минуса од 15 поена.

У полуфиналу је "фурију" чекао дуел са домаћином Немачком, а Скариолови момци још једном су се вратили из минуса и одличном одбраном у финишу меча утишали "Мерцедес Бенц арену" у Берлину.

Француска је била у најквалитетнијој Групи Б, где је доживела два пораза - од Словеније и Немачке, па је у завршницу турнира ушла са трећег места.

У осмини финала Турска је испустила победу, Осман је промашио два кључна слободна бацања, да би "триколори" славили после продужетка.

Слична ситуација виђена је и у четвртфиналу против Италије. Овога пута Фонтекио је са линије за слободна бацања могао да пошаље Французе кући, али је и он био два пута непрецизан, а Колеова екипа поново је до тријумфа стигла после додатних пет минута.

У полуфиналу су Французи одиграли најбољи меч и просто декласирали Пољску, највеће изненађење Евробаскета.

Центри прве звезде, одбрана кључ успеха

Главне звезде два тима су центри - Руди Гобер и Вили Ернангомез. Два НБА кошаркаша играју одличан турнир и дају велики допринос игри својих тимова, на оба краја терена.

Оба селектора успела су да сачувају и нешто искуства, па Шпанију са капитенском траком предводи Руди Фернандез, док на другој страни нападом Француске диригују Тома Ертел и капитен Еван Фурније.

Стара је крилатица да напад добија утакмице, а одбрана трофеје, па ће тако бити и овог пута. Читање игре противника и спречавање лаких кошева биће кључ за освајање титуле, а оба селектора имају своје "специјалце" - Алберта Дијаза на једној и Терија Тарпеја на другој страни.

Србија је разочарала на шампионату, није дошла до борбе за медаље, а једина добра ствар таквог исхода је што велико финале може да се посматра без претераних емоција, да се ужива у кошарци коју приказују две најбоље, тако испаде, екипе на турниру.

Пре борбе за трофеј, Немачка и Пољска ће играти "мало финале", утакмицу за треће место. 

Директан пренос финала је на Првом програму РТС-а од 20.30, док кретање резултата можете пратити на нашем порталу.

]]>
Tue, 25 Apr 2023 17:50:49 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954815/francuska-i-spanija-iz-senke-do-borbe-za-evropski-tron-2030-rts1.html
Ертел жели ново злато са Француском: Нисмо почели да славимо https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954709/ertel-zeli-novo-zlato-sa-francuskom-nismo-poceli-da-slavimo.html Кошаркаш Француске Тома Ертел нада се да ће у недељу освојити друго злато са националним тимом на Евробаскетима, али је свестан да његову екипу чека изузетно тежак меч против Шпаније. Француска је дошла до финала Евробаскета, а један од кључних играча у игри екипе Венсана Колеа је искусни 33-годишњи Тома Ертел.

"После две тешке утакмице, имали смо лако вече против Пољске. Ипак, нисмо почели да славимо. Први циљ је био да дођемо до финала, сада желимо да освојимо титулу", рекао је Ертел, који је већ био шампион Европе са "триколорима" 2013. године.

Искусни плеј на овом турниру у игру углавном улази са клупе, али каже да зна који је његов задатак.

"Моја улога је да организујем екипу. Специфично је када улазите са клупе. Моје је да будем креатор, а то је добро функционисало у Токију и до сада на турниру. Задовољан сам својим играма, надам се да је и тим", рекао је Ертел.

Француска и Шпанија финални меч на Евробаскету играју у недељу од 20.30, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

]]>
Sat, 17 Sep 2022 20:09:53 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954709/ertel-zeli-novo-zlato-sa-francuskom-nismo-poceli-da-slavimo.html
Вили Ернангомез: Биће тешко у финалу, али шта је ту ново https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954691/vili-ernangomez-bice-tesko-u-finalu-ali-sta-je-tu-novo.html Најбољи кошаркаш Шпаније на овогодишњем Евробаскету Вили Ернангомез рекао је да ће финале бити тешко, али да његову екипу чине борци, који ће изгарати до последње секунде. Шпанија ће против Француске покушати да се домогне четвртог европског злата, а Вили Ернангомез зна да његову екипу чека тежак посао.

"Дошли смо до финала, али још имамо посла. Биће изузетно тешко, али шта је ту ново. Такве су биле све утакмице до сада, али ми смо борци и даћемо последњи атом снаге у свакој секунди меча", рекао је најбољи кошаркаш Шпаније на овом Евробаскету.

Вили на турниру просечно бележи 17.6 поена и 6.8 скокова, за само 21 минут на терену.

Ипак, кошаркаш Њу Орлеанса сматра да је вођа ове генерације Руди Фернандез.

"Руди је наш капитен, наш стуб. Увек ће бити ту, у добрим и лошим тренуцима. Искусан је, права је легенда. Са клубом и репрезентацијом постигао је све о чему један кошаркаш сања. Веома је важан, нарочито за наш млад тим", рекао је Ернангомез.

Финале Евробаскета између Шпаније и Француске на програму је у недељу од 20.30, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

]]>
Sat, 17 Sep 2022 19:54:24 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954691/vili-ernangomez-bice-tesko-u-finalu-ali-sta-je-tu-novo.html
Спектакл Брауна и Шрудера, Шпанија након преокрета срушила Немачку и изборила финале https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954184/spektakl-brauna-i-srudera-spanija-nakon-preokreta-srusila-nemacku-i-izborila-finale.html Кошаркашка репрезентација Шпаније, други је финалиста овогодишњег Евробаскета, пошто је у полуфиналу, након преокрета, савладала домаћина Немачку са 96:91. Још један сјајан, узбудљив и неизвестан меч који је решен у самој завршници, видели смо на овогодишњем Евробаскету. 

Спектакуларно полуфинале између Немачке и Шпаније у Берлину, припало је "црвеној фурији"- 

У правом европском класику и кошаркашком обрачуну, Шпанија је успела неколико пута да се врати у живот, направи преокрет и дође до велике победе.

Од првог минута, обе селекције наговестиле су да ће ово бити узбудљив меч, пошто су и једни и други расположено ушли у сусрет.

Након прве четвртине која је завршена резутлатом 27:24 у корист Шпаније, Скариолов тим почео је да погађа са дистанце у другој деоници и тако је дошао до осетних девет поена предности. 

Очекивао се одговор Немачке, али ретко ко је могао да прогнозира да ће он бити у серији 14:0, чиме су Немци поптуно преокренули ток сусрета и на полувреме отишли са 51:46.

Шпанија је све четири четвртине започела на најбољи могући начин, а посебно битно то је било у последње две четвртине.

Немачка је имала девет поена предности почетком треће деонице, али је Шпанија избрисала девет поена разлике и преотела вођство.

Уследио је Денис Шрудер шоу.

Некадашњи кошаркаш Бостона и Лејкерса, потпуно је прузео терет Немачке у офанзиви, пошто је на све начине долазио до поена. 

На крилима Шрудера, Немачка стиже до двоцифрене предности у финишу последње четвртине и у тим моментима је деловало да имају неопходну игру и контролу како би дошли до победе у овом сусрету.

Ипак, Шпанија је доказала да се никада не предаје, пошто је по ко зна који пут у овој утакмици, дошла до боље игре на обе стране паркета и самим тим надокнадила заостатак.

Почетком последње деонице праве серију 12:4 и изједначују на 77:77.

Уследио је сада шоу Лоренза Брауна, који је био мотор своје екипе и заједно са Гарубом и браћом Ернангомез, донео осетнију предност Шпанији у самом финишу.

Покушавала је Немачка на разне начине, тројкама, брзим поенима, а потом и још бржим фауловима, да поремети ритам ривала и уђе у фото-финиш, али су Шпанци били сигурни са пенала, чиме нису оставили противнику простора за повратак. 

Апсолутни лидер селекције коју са клупе предводи тренер Скариоло, био је Браун, који је меч завршио са 29 поена и шест асистенција.

Двоцифрена су била и браћа Ернангомез, пошто је Вили убацио 16, а Хуанчо 13 поена. док је Дијаз сусрет завршио са 10 поена.

Немачкој није помогла маестрална партија Дениса Шрудера, који је меч завршио са 30 поена и осам асистенција.

По 15 поена у редовима Немачке убацили су Обст и Вагнер, док је Тајс додао 10.

Шпанија је остварила победу која јој осигурава медаљу, а да ли ће она бити сребрна или златна, знаће се у финалу, које ће се одиграти у недељу.

Противник у финалу биће им селекција Француске, која је декласирала Пољску у првом полуфиналу.

]]>
Fri, 16 Sep 2022 22:49:28 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4954184/spektakl-brauna-i-srudera-spanija-nakon-preokreta-srusila-nemacku-i-izborila-finale.html
Шпанија иде у финале ЕП, "фурија" срушила Немачку након преокрета https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4953992/spanija-ide-u-finale-ep-furija-srusila-nemacku-nakon-preokreta.html Селекција Шпаније савладала је Немачку са 96:91 у полуфиналу Европског првенства у Берлину. Шпанија ће у финалу играти са Француском. Fri, 16 Sep 2022 22:30:46 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4953992/spanija-ide-u-finale-ep-furija-srusila-nemacku-nakon-preokreta.html Златна четворка Евробаскета https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B0/4953908/zlatna-cetvorka-evrobasketa.html Неке екипе које су сматране фаворитима испале су из даљег тока такмичења. Ко ће у финале гледамо у мечу између Француске и Пољске, и Шпаније и Немачке. Четири играча Француске играју у НБА лиги, од пољских репрезентативаца нико. Али као што смо видели у досадашњем току такмичења, за победу тима није довољно бити МВП.

Репрезентација Француске је доста јака, са четири изграча из НБА лиге, али не треба потценити ни Пољаке, чији капитен Матеуш Понитка је учинио некошаркашку нацију поносном на своје кошаркаше.

Препрека Французима на терену могу бити и пољски репрезентативци Еј-Џеј Слотер (A. J. Slaughter), Александер Ђева, не Дзијева (научили смо да се комбинација гласова DZI, када се нађе испред самогласника, преноси као Ђ) и Михал Михалак (CH, и у имену и у презимену, јесте наш глас Х).

Колико мука ће Французи задати Пољацима, видећемо на терену.

А када је реч о изговору, за разлику од пољског, који нам је можда ближи јер је словенски језик, француски је мало тежи, али не би требало да буде проблема кад знамо правила транскрипције из француског.

Evan Fournier је Еван Фурније, а Vincent Poirier - Венсан Поарје. R у крајњим сугласничким групама се не преноси.

Презиме француског играча Амата (Amath M‘Baye), пореклом из Африке, изговарамо Мбаје. Може се чути и Ембаје, али то је енглески изговор почетног слова М, што није блиско српском језику.

Шпанци или Немци?

Друга утакмица полуфинала је између Шпаније и Немачке. Обе екипе су јаке, нијансе ће одредити победника, и психолошка предност.

Немачка има три играча из НБА лиге, али највише мука на паркету у игри под високим напоном, али и језичких, изазива Денис Шредер или Шрудер. То смо могли чути и од коментатора утакмица. А да ли је свеједно ако заменимо једно слово презимена. То је, ипак, онда потпуно друго презиме.

Денис у свом презимену има један умлаут - Ö (Dennis Schröder). Како се то изговара? На немачком су ме учили: „наместиш уста да кажеш О а изговориш Е". Ух, муке живе за изговор. А на српски, који има само пет самогласника, тај глас преноси се као Е.

Денисово презиме је немачко, отац му је Немац, а мајка из Гамбије. Можда тај изговор Шрудер потиче од његове мајке, што је мало вероватно. Пре ће бити да су га тако прозвали у Америци, где игра безмало 10 година, не могавши да изговоре његово презиме на немачки начин.

Шпанци су вероватно проблематичнији од Немаца, бар кад је о изговору реч. Шпански кошаркаш Хуан Себастијан, или по надимку Себас, презива се Saiz, што се изговара са З, Саиз. Не знам зашто су њему ставили С на крају презимена када у екипи има још играча са истим завршетком презимена, која су пренесена правилно, са З: Алберто Дијаз, два Ернангомеза - Вили и Хуанчо, и два Фернандеза, Руди и Хаиме.

Вили и Хуанчо имају у презимену и једно H: Hernangomez, које је у шпанском немо, тј. не изговара се, па су они Ернангомез.

Z шпанско је и у српском З, осим испред безвучног сугласника, када је С. И шпански играч Дарио има глас З у свом презимену - он је Бризуела.

Xabier, или по надимку Xabi, Lopez-Arostegui није Шаби Лопез Аростеги. Његово име се изговара Хавијер Лопез-Аростеги. Почетно „икс" изговара се као Х, а комбинација графема (слова) GUI преносимо као ГИ, за разлику од шпанског GÜI, што се на српском изговара ГВИ.

Шпански, иако многима мелодичнији језик од немачког, испаде тежи за транскрипцију на српски. А коме ће бити теже на утакмици, гледаћемо!

]]>
Fri, 16 Sep 2022 17:20:38 +0200 Полудистанца https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B0/4953908/zlatna-cetvorka-evrobasketa.html
Пољаци без новог изненађења, Француска доминантно до финала Евробаскета https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4953788/poljaci-bez-novog-iznenadjenja-francuska-dominantno-do-finala-evrobasketa.html Кошаркаши Француске убедљиво су савладали Пољску у Берлину 95:54 и пласирали се у финале Евробаскета. Пољаци су били бледа сенка екипе која је елиминисала Словенију, док су Французи, после две срећне победе, одиграли најбољи меч на турниру. "Триколори" ће се за злато борити са бољим из дуела између Немачке и Шпаније (20.30, РТС). Fri, 16 Sep 2022 19:07:17 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/vesti/4953788/poljaci-bez-novog-iznenadjenja-francuska-dominantno-do-finala-evrobasketa.html Даниловић: Овог пута нисмо успели, али верујем да ће ова екипа нашој земљи донети успехе за понос https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/orlovi/4953647/danilovic-ovog-puta-nismo-uspeli-ali-verujem-da-ce-ova-ekipa-nasoj-zemlji-doneti-uspehe-za-ponos.html Репрезентација Србије је након пораза од Италије у осмини финала завршила своје учешће на овогодишњем Европском првенству. На тај начин су окончане све акције тима овог лета. Након свих утакмица, председник Kошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић изнео је закључке на основу свега виђеног од јуна до септембра 2022. године. Даниловић се осврнуо на целокупан рад селекције током лета, одигране утакмице и на све оно што је пратило репрезентацију, од "увреда и простаклука" до конструктивних критика, које свакако заслужују.

"На првом месту желим да одам признање свим играчима који су своје слободно време посветили националном тиму. Ниједног тренутка нисам приметио да код било кога од њих постоји било каква врста резерве. Напротив, види се да су били максимално посвећени, неки су ишли и преко својих здравствених могућности само да би били уз тим и помогли својим друговима. То је нешто што треба истаћи и што треба ценити, а не прихватити здраво за готово."

"Резултат који је на Европском првенству остварен представља неуспех. Сигурно је играчима елиминација најтеже пала, затим стручном штабу па тек онда свима нама. Нећу ништа ново рећи ако поновим да велики део лепоте и суровости спорта стају у једну реч, а то је неизвесност. После низа јако добрих утакмица овог лета, дошло је тих десетак кобних минута против Италије и турнир је за нас био готов. Овог пута нисмо успели, али верујем да ће ова екипа, уколико буде наставила да се окупља и додатно уиграва, донети нашој земљи успехе за понос."

"Нисмо једина репрезентација која је овог лета имала мањак времена за уигравање, а у каснијој фази шампионата се видело колико је уиграност важна. Kључно је да останемо заједно и да верујемо једни другима. Могли сте чути изјаву нашег капитена Владимира Лучића по доласку на аеродром у Београду. Момци су прави, ту су једни за друге и чврсто верујем у њих, селектора Пешића и то да ће континуитет њиховог заједничког рада донети успех."

"Овим путем желим да истакнем и осудим неке ствари којима нисам желео да дајем публицитет до завршетка такмичења, како не бих додатно скретао фокус са онога што је најважније, а то је терен. Веома ружна вређања која су се могла чути и видети током припрема, а касније и током шампионата, па и након елиминације су велика срамота на првом месту оних који су такве ствари били у стању да изговоре. У питању је примитивизам од којег се у јавном простору морамо заштитити и који мора бити најоштрије осуђен."

"Kошаркашки савез Србије и ја као председник Савеза увек ћемо бити ту да заштитимо како селектора тако и наше играче од таквих ствари. Kритике нису спорне, ми јесмо заслужили критике и нарочито су пожељне оне критике из којих можемо да извучемо нешто корисно за будућност. Али мора се јасно направити разлика између критика и примитивних увреда које смо нажалост имали прилику да чујемо и видимо."

"Следи нам наставак квалификација за одлазак на Светско првенство. Искрено се надам да ће проблеми који су на првом месту изазвани календаром такмичења бити у што већој мери превазиђени уз узајамно разумевање клубова, Савеза и селектора. Утакмице против Велике Британије и Турске су од кључног значаја и већ сада желим да позовем све који изражавају забринутост за српску кошарку, да ту бригу покажу тако што ће стати уз национални тим у овим квалификацијама."

]]>
Fri, 16 Sep 2022 15:31:56 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/Evrobasket2022/orlovi/4953647/danilovic-ovog-puta-nismo-uspeli-ali-verujem-da-ce-ova-ekipa-nasoj-zemlji-doneti-uspehe-za-ponos.html