Читај ми!

Дан када је Ниш засут касетним бомбама, 25 година после

Пре 25 година, 7. маја 1999. у НАТО агресији на Ниш су бачене касетне бомбе од којих је погинуло шеснаест, а теже повређено осамнаест цивила.

Парастосом, полагањем венаца и цвећа на споменик жртвама НАТО агресије на Универзитетском тргу у Нишу обележава се Дан сећања на цивиле страдале од касетних бомби 1999. године.

Пре 25 година, 7. маја у 11.20 касетним бомбама засут је центар Ниша - Шуматовачка улица, тврђавска пијаца, аутобуска станица, као и део нишког Клиничког центра.

Погинуло је шеснаест, а теже повређено осамнаест цивила. Највише Нишлија, међу којима и жена у 7. месецу трудноће, страдало је у Шуматовачкој улици.

Делови касетних бомби експлодирали су поред зграде Патологије нишког Медицинског центра, поред зграде Бановине, главне пијаце, Нишке тврђаве, Здравственог центра "12. фебруар", паркингу Ниш експреса поред Нишаве.

Током НАТО агресије на Ниш је бачено 16 контејнера са три хиљаде касетних бомби, иначе пројектованих тако да одређени проценат не експлодира одмах већ годинама или деценијама касније. 

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара